Местните сенатори смятат, че има тайни договорки и бъдеща сделка не би била прозрачна.

За ситуацията „Зов нюз“ разговаря с Георги Найденов, който съобщи, че

фирма „Хубев ЕООД“ иска да закупи част от поликлиниката във Вършец.

Пред наш репортер той заяви, че заедно със съветниците от неговата група организират подписка, с помощта на която искат да информират общността за намеренията на фирмата вносител и кметът на Вършец.

Три дни преди последното заседание на ОбС-Вършец общинските съветници са получили по електронните си пощи предложение да се гласува разделение на новата част на поликлиниката, като разделената част да бъде продадена.

„Мотивациите за решението са меко казано смешни. Искат да продадат земята, защото общината нямала възможност да поддържа тази част от поликлиниката“, заяви той.

Това предложение на кмета идва от едно уведомление на „Хубев ЕООД“ – фирмата, която е съсед на поликлиниката.

В документите е написано единствено, че фирмата има желание да закупи тази част от поликлиниката. Няма подробности за това какво ще се прави и т.н. В документите няма и никакви нотариални актове, за да се види дали земята е частна общинска собственост или публична общинска собственост. Няма и документ от управителя на фирмата, която стопанисва поликлиниката, за да се разбере неговото становище. Няма и документ, в който е описано какво ще се направи с парите от продадената земя.

„Представени са само три документа – докладната, уведомление и една скица. За нас това е пълна дезинформация“, каза още общинският съветник.

Интересно е също и, че уведомлението за продажбата на земята е изпратено в петък, тоест общинските съветници са имали само три дни за размисъл – петък, събота и неделя.

„В тези дни няма до кого да се допиташ за консултация“, заяви още Найденов.

В понеделник точката е включена като допълнителна към определения дневен ред.

„Колегите съветници от ГЕРБ и ДПС гласуваха „ЗА“ и така бе одобрено решението за изготвяне на нов частичен пункт на тази част от поликлиниката. Този важен проблем го вкараха през задната врата, без никакво обществено обсъждане, без да мине на комисия, без да чуем мнението на гражданите.“

Найденов и съветниците от неговата група са гласували „ПРОТИВ“.

„Ние искаме първо да се допитаме до местната общност. Най-големият проблем е, че в частта от поликлиниката, която искат да продадат се намира рентгена. Всички знаем, че той стои на място, на което има специални лицензи, специално оборудване на стените, вратите и т.н. Не може да направиш рентген в обикновен кабинет за приемане. Този рентген попада в тази част на продажбата и ние сме сигурни, че ако се продаде, поликлиниката остава без рентген. Затова имаме съмнения, че сделката е нечиста“, обясни още общинският съветник.

Относно подписката Георги Найденов обяви, че тя върви добре, но са получили информация, че кметът на Вършец е започнал да притиска кметовете по селата да спират организаторите й.

„Нас това не ни притеснява, минали се вече по този път“, заяви още той.

Найденов и съветници ще внесат предложение за ново гласуване и отмяна на предишното решение, като той увери, че ако това не бъде прието ще преминат към по-висока инстанция, но няма да оставят нещата така.

Според него най-заинтригуващо е, че в уведомлението, което е изпратено от „Хубев ЕООД“ е написано само, че има желание да се закупи тази част от поликлиниката, но в него не пише какво ще се прави на продадената земя.

На провелата се сесия на Общински съвет – Вършец е присъствал представител от фирмата, заявила желанието за закупуване на терена, който обявил, че „за писанията в интернет ще бъде заведено дело срещу Георги Найденов“.

„Ще ме съдят, защото съм деен и работя за гражданите“, каза с усмивка той.

Но най-интересното в случая е, че на съответния терен вече е направена пазарна оценка.

„За да се подаде един общински имот, първо трябва да има решение на ОбС за продажбата, след което се прави оценка на имота и след това се пуска на търг“, обясни Найденов.

В случая оценката е направена, прескачайки общинските съветници.

Според общинския съветник това е още едно доказателство, че нещата стават на тъмно.