За множество нарушения в Областна администрация – Враца съобщи на пресконференция днес временният областен управител Иван Сълов.

„Основната задача и цел за назначаването ми беше провеждането на честни и прозрачни избори, но имаше и текущи проблеми, с които трябваше да се справяме“, започна той.

Те са били свързани както с правилника за работа за вътрешния ред, така и с отстраняването на някои пропуски и слабости, които според него са допуснати.

Една от основните задачи на областната администрация е стопанисване на имоти държавна собственост, които са предоставени от други министерства и ведомства с отпаднала необходимост.

В тази връзка на територията на областта има около 140 такива имоти, за които „Дирекция административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ трябва ежедневно да извършва проверка и контрол на тяхното състояние и начина им на ползване, тъй като има някои от тях, които са предоставени на различни структури.

През месец декември са извършени проверки на няколко такива обекта, в два от тях са установени случаи на фирми, неправомерно развиващи дейност.

От изготвените протоколи става ясно, че фирмите използват тези помещения в продължение на 5-6 години, без правно основание и без сключени договори за наем.

„Затова предприехме мерки и започнахме административно-процесуална дейност с цел в едномесечен срок обектите да бъдат освободени от фирмите. При тяхно желание след това те могат да кандидатстват за закупуване или за вземане под наем“, каза Сълов.

Интересното в случая е, че в нито един от протоколите, съставени през последните години, не е отбелязано, че тези обекти се стопанисват неправомерно.

В тази връзка е изготвен сигнал до Окръжна прокуратура-Враца с цел започване на проверка за устанояване има ли извършени престъпления от служители на Областната администрация.

„Има още неща, които са свързани с работата на Областната администрация, които също ми направиха впечатление“, каза той.

„Подемното устройство за инвалиди, което е поставено на входа на администрацията не работи. При зададен въпрос по какъв начин се използва, ми беше отговорено, че то не е работило откакто е монтирано – последните 8 години.  Намерихме фирмата, която го е монтирала, в преговори сме с цел възстановяване на това устройство, тъй като в противен случай няма смисъл то да стои там.“

Сълов е установил проблеми и при стопанисването на трите гаража, които се използват от Областната администрация.

Състоянието им е било толкова окаяно, че покривът на една от гаражните клетки е паднал върху един от автомобилите на администрацията.

„През лятото извършихме ремонти на покривите, сега се използват нормално.“

Много интересни случаи е имало и във връзка с назначаване на служители.

„Това, което ми направи най-голямо впечатление е, че когато постъпих на работа в Областна администрация нямаше юрист-консулт.“

Бройката „юрист-консулт“ е трансформирана в „технически сътрудник“.

При извършената проверка е установено, че в досието на служителя е имало само медицинско свидетелство, без молба за назначаване на работа, без CV, без дипломи и едно свидетелство за съдимост, което е извадено по служебен път.

Друго интересно в случая е, че след назначаването на този служител му е предоставено ведомствено жилище, което е ремонтирано и обзаведено със „сили на областната администрация“.

„Този служител, откакто съм на работа е болнични“, заяви областният управител.

Бройката е трансформирана отново в юрист-консулт на областана администрация.

В момента в Областна администрация има обявен конкурс за две свободни позиции. През януари ще бъдат назначени кадрите, които го спечелят.

Сълов заяви, че ще запознае новия областен управител и екипа му с работата на администрацията и му пожела успех, без да обяви кой ще бъде той.