Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Козлодуй, привлече в качеството на обвиняем 40-годишния С.А. по досъдебно производство за грабеж, закана с убийство и причиняване на смърт на гръбначно животно. Деянията са квалифицирани по чл. 198, ал. 1; по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 и по чл. 325б, ал. 1 от НК.

            С.А. е установен в хода проведеното разследване като извършителят на престъпленията.

            През нощта на 11.12.2022 г. 76-годишният С.С. бил нападнат в дома си в с. Бутан, община Козлодуй. Били му нанесени удари в областта на лицето и тялото, ритници с крак, отправени заплахи с убийство, ако подаде сигнал в полицията. От пострадалия били отнети документи, мобилен телефон, парична сума в размер на 60 лева и други вещи.

            В нощта на грабежа С.А. проявил жестокост към кучето на С.С., порода ротвайлер, като го умъртвил чрез удушаване.

            По делото са събрани данни, че обвиняемият е осъждан с влезли в законна сила четири осъдителни присъди. Престъпленията, за които е привлечен към наказателна отговорност, са извършени от него в изпитателния срок на последното му осъждане. От приложена по делото справка е видно, че той е криминално проявен, безработен е, злоупотребява с алкохол, проявява агресия, често пътува в чужбина.

            При условията на неотложност е извършено претърсване и изземване в обитаваното от С.А. жилище, като са намерени вещи, относими към предмета на разследване.

            С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият е задържан за срок до 72 часа. Внесено е в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Снимката е илюстративна.