Съдят двама шофьори причинили катастрофа с един загинал пътник.

Обвинението срещу И.Х. е за това, че на 18.02.2018 г., около 05.45 часа в гр.Плевен, на ул.”Иван Миндиликов”, срещу жп-гара – Плевен, при управление на лек автомобил “Шевролет”, нарушил правилата за движение по пътищата.

При завой за навлизане в крайпътна територия, не пропуснал пътните превозни средства, движещи се по пътя, и по непредпазливост причинил смъртта на К. К. /на 61 години/.

Деянието е извършено при условията на независимо съпричиняване с Л. Р., който по същото време и място управлявал лек автомобил “Опел”.

Обвинението срещу Л. Р. е за това, че по същото време и място, при управление на лек автомобил “Опел”, нарушил правилата за движение по пътищата.

Превишал допустимата скорост в населено място – 50 км/ч, като се движел със скорост 78.30 км/ч, и по непредпазливост причинил смъртта на К. К., като деянието е извършено при условията на независимо съпричиняване с И.Х., който по същото време и място управлявал лек автомобил “Шевролет”. Престъпление по чл.343, вр. чл.342 от НК.

Обвиняемият И. Х. работи като таксиметров шофьор

На 18.02.2018 г. около 05.30 часа сутринта, взел клиент от жк “Сторгозия” – К. К., за да го откара до жп-гарата в гр.Плевен.

Пътникът се возел на предна дясна седалка, без поставен обезопасителен колан. Около 05.48 часа, движейки се по ул.”Иван Миндиликов”, стигнал до жп-гарата и в района на регулирано със светофар кръстовище, при зелен сигнал на светофара, предприел ляв завой, за да влезе в паркинга пред нея, където да остави клиента.

По същото време в насрещната лента се движел л.а.”Опел Астра”, управляван от обвиняемия  Л. Р., който също навлязъл в кръстовището при зелен сигнал на светофара,

забелязал завиващия пред него автомобил на обвиняемия И.Х., но не успял да реагира и да спре, и ударил в предната дясна част таксиметровия автомобил.

От ударът автомобилите получили различни деформации, а пътуващите в тях пострадали в различна степен.

Най-сериозно било състоянието на пътникът в таксиметровия автомобил К. К., който бил откаран в УМБАЛ “Д-р Георги Странски”, където на 03.03.2018 г. починал.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.