Наркопласьор е изправен на подсъдимата скамейка за продаване на синтетична дрога на деца в риск, живущи в преходно жилище в гр. Бяла Слатина

Окръжна прокуратура – Враца е предала на съд М.М. (на 67 години) за извършено от него престъпление по чл. 354а, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият М. е криминално проявен и не се ползва с добро име. Настоящото престъпно деяние е било извършено от него в изпитателния срок по предходно наказателно производство срещу него, приключило с наложено му наказание от една година „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоба в размер на хиляда лева.

В гр. Бяла Слатина функционира преходно жилище за деца в риск от 15 до 18 години.

В него са настанени А.Т. (на 17 години) и двамата братя Р.Б. (на 16 години) и Н.Б. (на 15 години).

Сутринта на 19.06.2019 г. терапевтът, работещ във въпросното жилище, констатирал, че трите момчета се намират в неадекватно състояние със зачервени очи.

Веднага бил подаден сигнал на телефон 112. На място пристигнали служители в РУ на МВР в града и екип на спешна медицинска помощ.

Децата били откарани в болнично заведение за преглед и лечение.

Впоследствие, по време на проведен с тях разговор, те споделили, че ден по-рано купили „чай“ от възрастен мъж в къщата на „Лимонката“.

С цел проверка на направените от тях твърдения полицейски служители посетили мястото и извършили претърсване на дома на М.М. От там били иззети 39 сгъвки със суха листна маса. Още 2 броя той държал в ръката си и ги изхвърлил в басейн по време на извършваната проверка.

От изготвената в хода на досъдебното производство химическа и оценителна експертиза е видно, че в иззетите сгъвки с растителна маса се констатира наличие на синтетичен канабиноид XLR11, който е сред забранените за приложение в хуманната и ветеринарната медицина, съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

В чист вид той представлява бяла кристалообразна субстанция.

Този синтетичен канабиноид принадлежи към голяма група нови психоактивни вещества, разработени като агонисти на канабиноидните рецептори на човешкото тяло с цел да имитират ефектите на тетрахидроканабинола върху него.

Наркотичното вещество се продава и употребява в малки разфасовки на суха растителна маса с пушателни качества, която се напръсква с него. Общата стойност на държаната от обвиняемия М. дрога възлиза на 410 лева.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.