“Строител – Криводол” ЕООД е семейна компания с над 30-годишна история, основана от инж. Васко Спасов.

Мисията на „Строител-Криводол“ ЕООД е да предлага качество, бързина и гаранция на строителните услуги.  Компанията се е утвърдила като надежден, лоялен и коректен партньор през годините.

Фирмата работи в сферата на строителството на благоустройствени обекти: пътища, свлачища, диги, мостове, водопроводи, канализации, площадни и тротоарни пространства, а също така и строителство, и ремонт на сгради – административни, промишлени и жилищни. Повече от десетилетие “Строител Криводол” поддържа Републиканска пътна мрежа на територията на ОПУ – Враца.

През 2014 г. фирмата изгражда собствена асфалтова база – модел MARINI MAP120 – Co.08/00, с производителност 160 тона/час, за  производство на неплътен и плътен асфалтобетон.

През 2018 г. е въведена в експлоатация технологична линия за производство на фракции, включваща следните активи: Трошачно – пресевна инсталация с производителност 150т/ч, Верижни багери 2 броя и 1 брой  мотокар, като част от технологичния процес за производство на фракции.

През май 2021 г. „Строител-Криводол“ ЕООД разширява сферата си на  дейност, като започва извършването на международен транспорт на товари. Към момента компанията разполага с 12 тира.
През юли същата година фирмата закупува и бензино-газстанция, разширявайки своята дейност с търговия на течни горива на дребно, като на територията на обекта има автомивка, която освен измиване на коли, предлага пране не килими, ремонт, монтаж и демонтаж на гуми.

В момента фирмата разполага с широка гама от активи, които затварят цикъла за качественото изпълнение на строително-монтажните и транспортни услуги:

 • три основни производствени бази на площ над 70 дка.;
 • съвременен бетонов възел – за производство на различни видове бетонови смеси;
 • асфалтова база – за производство на три вида асфалтови смеси;
 • трошачна инсталация – за производство на различни видове фракции;
 • пресевна инсталация за пясък и филц;
 • 30 броя пътно-строителни машини;
 • 45 броя товарни автомобили;
 • 10 специализирани автомобили;
 • метален цех;
 • обособен арматурен двор;
 • стационарна техника;
 • електронна везна;
 • ведомствена бензиностанция;
 • производствени халета – за производство на всякакви видове бетонови и стомано-бетонови изделия;
 • бензиностанция;
 • автомивка;
 • 12 тира;

От момента на създаването си фирмата е изпълнила над 500 обекта, с обхват на дейност:

 • укрепване на дребно мащабни инфраструктурни съоръжения на реки;
 • обновяване и доизграждане на туристическа инфраструктура;
 • ремонт, реконструкция и рехабилитации на пътища;
 • високо и ниско строителство; водоснабдяване и канализация;
 • спортна инфраструктура;
 • детски площадки и градини, паркове;
 • площадни пространства и мостове;
 • енергийна ефективност на сгради;

Заложените цели и резултати за този 31-годишен период са постигнати в пълно съответствие с корпоративната политика на фирмата, която се следва стриктно от ръководството.

Фирмата е и един от големите работодатели в региона. Към днешна дата в „Строител-Криводол“ ЕООД работят 88 квалифицирани работници и служители с дългогодишен опит в строителната дейност, и производството на строителни материали, които са част от голямото семейство на компанията.

Преди 3 години управлението поемат синовете на основателя инж. Васко Спасов –  инж. Спас Спасов и арх. Мариел Спасов. Под тяхно ръководство компанията разширява сферата си на дейност и стартира изпълнението на редица проекти с цел постигане на устойчиво развитие на бизнеса.

За новите бизнес начинания, успехите в строителството и визията за развитие на “Строител-Криводол”, разговаряме с управителя на фирмата арх. Мариел Спасов.

Г-н Спасов, “Строител-Криводол” развива проекти в сферата на строителството от 31 години. Как една семейна компания се превръща в успешен и устойчив бизнес?

Ние сме семейна фирма с над 30-годишна история. Ноември месец миналата година навършихме 30 години от началото на дейността ни. “Строител-Криводол” е основана от нашия баща, който за съжаление вече не е сред нас.

От 3 години фирмата се управлява от мен и брат ми ( инж. Спас Спасов , бел.ред.), като преди това работихме като технически ръководители във фирмата.

Аз имам богат опит в сферата на строителството, като над 22 години работих на различни позиции в семейния бизнес – бил съм и заместник-управител, и технически ръководител във фирмата. Брат ми има по-богат професионален опит от мен, тъй като е по-големият. Той е инженер по образование и в нашата компания е поел звено “Транспорт” , тъй като освен международен транспорт, ние имаме огромна механизация – над 120 строителни машини. Работата в тази дейност е много и е тежка.  Спас се включва и в строителни дейности, но там основната отговорност пада върху моите плещи.

В тази връзка, ние цял живот се учим и подготвяме за този етап от нашето професионално развитие. Аз съм архитект по образование, завърших Строителен техникум със същата специалност. Целият ми живот е тясно свързан със строителството.

От 30 години работим в екип в семейната ни компания и имаме реализирани хиляди обекти на територията на цяла България. Гордеем се с всички наши обекти и най-вече с големите инфраструкутрни проекти, които сме реализирали. Сред тях са мостове, включително двата моста в гр. Криводол, както и мостът в с. Малорад. Стадионът в гр. Криводол също е един голям и важен обект за общината и жителите й, който бе изграден от нас. Построихме както игрището, така и трибуните, и новата сграда на стадиона.

Преди 7 години започнахме да се занимаваме с асфалтополагане, както и производство на асфалт и всички инертни материали, свързани с производството на асфалт. Цикълът при нас е затворен, като ние произвеждаме от камъка, фракцията, асфалта, транспорта, до полагането – всичко е в нашите ръце, за да можем да гарантираме качеството на дейностите ни. Произвеждаме и бетон, както и бетонени изделия. За много от големите инфраструктурни обекти в региона, включително и магистралата за Видин, се работи с наши материали. Пример за това са и нашите колеги от строителна компания ГБС, които работят с материали, произведени и транспортирани от нас за техните нужди по строителството на пътя “Видин-Ботевград”.

Кои са настоящите проекти, по които работите?

В момента изпълняваме голям обект в община Враца  – ремонт на междублокови пространства.

Става въпрос за цялата площ на ж.к. “Дъбника” – 90 дка, над 60 паркинга и междублокови пространства, улици и други.

Изпълняваме и друг голям обект в общ. Бойчиновци – водопровод, който заема почти половината площ на населеното място. С този ремонт ще бъде подобрено водоснабдяването на над 350 домакинства на територията на общината и ще бъдат намалени драстично загубите на вода.

Имаме и други големи текущи обекти в общините Чипровци, Георги Дамяново, Оряхово. Работим на територията на цяла Северозападна България.

Как се справяте в условията на криза?

Много трудно и с много труд. Нашият работен ден е дълъг – започва сутрин в 6 ч. и завършва в 7-8 ч. вечерта.

Полагаме огромни усилия, за да гарантираме отлични резултати и качество за нашите партньори и клиенти. Времето и опитът ни научиха да се справяме с всякакви ситуации и във всякакви условия.

Разкажете малко повече за ремонта на околоблокови пространства в ж.к. “Дъбника”

Ремонтът наскоро започна, а първият обект, възложен от община Враца, бе ул. ” Стоян Калъчев”  – улицата от ДНА към ул. “Иванка Ботева”.

Предстои да бъде подменена асфалтовата настилка на тротоари , бордюри и пешеходни площи, където има такава необходимост. Целта е да се създадат по-приветливи и осъвременени междублокови пространства, за да добие квартал “Дъбника” съвременен, европейски облик. Да забравим за калните пространства, превърнати в паркинги и амортизираните настилки.

Кои са новите дейности на “Строител- Криводол”?

Това, което допринася за нашия успех е,че нашата фирма се развива и в други посоки. Имаме две нови бизнес начинания от 2 години, които подкрепят сериозно основните ни дейности.

Едното е международен транспорт, като в това начинание работим изцяло с международни компании. За две години постигнахме сериозни успехи – започнахме от нулата и стигнахме до 12 чисто нови тира, които пътуват из цяла Европа и обслужват клиенти.

Развиваме и търговия на дребно с горива. Имаме бензиностанции, като преди един месец придобихме от “Петрол” още четири обекта. Вече имаме 5 търговски обекта на територията на две области. Тази дейност също спомага за развитието на компанията ни.

Тоест чрез диверсификация на бизнеса сте успели да минете през скорошната криза по-лесно?

Честно казано, за нас единствената криза е липсата на кадри.

Когато човек е упорит и иска да работи е способен да премине през всякакви трудности. Зависи какви критерии за успех си е заложил за себе си и бизнеса си, разбира се. Ако критерий е притежание на яхта или самолет, вероятно няма да се случи в настоящите условия.

Нашите цели и желания са да можем да поддържаме персонала си и да им осигуряваме добри условия за работа. Да плащаме достойни заплати, за да могат те да живеят нормално и спокойно.

Най-голямата ми гордост е, че младите хора, които работят при нас, имат възможност да се развиват и да живеят добре. Да си позволят по-висок клас кола, да имат собствено жилище, да отгледат второ дете. Най-хубавото нещо за мен е да има млади хора, които искат да останат тук, да създават деца и да ги отглеждат в нашия край. Както и един ден да наследят това, което ние правим.

Стандартът на живот на служителите ни се подобрява и това ни прави щастливи, и удовлетворени от свършеното.