В заплахи и терор живеят хората във врачанското село Вировско след балотажа.

Жителите на селото са в шок от случващото се и разказват, че проблемите идват от неуспялата кандидат-кметица Илинка Маринова, издигната от ПП-ДБ – Враца, по предложение на ДСБ. Те разказват, че Маринова е похарчила голяма сума пари за тези избори и е използвала всички възможни похвати, за да не ги изгуби. Хората предполагат, че това е причината за агресията, като намекват  и за купуване на гласове.

Илинка Маринова

В изборната нощ на балотажа са обърнати няколко кошера на жител на селото, а на друг са скъсали пломбата на електромера, която е на стълба, намиращ се пред дома на брата на Илинка.  

Неизвестно лице е подало сигнал, че мъжът краде ток. Така гласувалият за опонента на Илинка се е сдобил с акт на стойност 4 300 лв.

Разбита е и една от къщите му, без да е осъществена кражба. Терорът над хората не спира до тук, разказва друг от нашите източници, а пред кметството е бил изсипан боклук.

ЖИЦАТА

Той твърди, че И. Богомилов,  по прякор “Жицата” е отправил зловещи заплахи към Б. Бенков, като му е казал, че има два пътя за него, след като е гласувал за Нанко Тодоров –

“Предател! Така те намразих! Точно ти ли ме предаде? Имаш две опции от тук натам – или да се изселиш от Вировско, или ще те вкарам в затвора… Ще те смачкам като гнида. Теб съм те изпробвал на самите избори и съм те хванал. Валя вашите двете бюлетини ъгълчетата ги беше огънала, защото я бях предупредил. Мога да ти ги покажа на компютъра. Ти не си ми виждал обратната страна, прокурорът ми е приятел.”

Източниците ни твърдят, че според Жицата, който не се е сдобил с предизборно обещан магазин, Бенков не го очаква светло бъдеще след тези избори.

Извън заплахите, нашите източници разказват още, че Жицата е подкупил член на комисията да подгъва ъгълчетата на бюлетините и по този начин вероятно е разбрал вота и на други хора.

Съпругата на Жицата Петя Емилова пък е била председател на СИК. Нашите източници твърдят, че си е позволила да заплашва членовете на комисията след спречкване при броенето на бюлетините.

Според разказа, Емилова плашила комисията, че “ще дойдат хора от Враца и ще направят мазало”.

Във Вировско се носят легенди и за бащата на Жицата – Богомил “Кокая”, който според местните “помагал” активно на ДПС и Банчев на всички избори, като и на тези избори ситуацията била идентична.

Изгубилата Илинка пък сипела заплахи срещу съседа си Васил Тодоров. Пред “Зов нюз” той разказа следното:

”След изборния ден слязохме с жена ми на центъра, поседяхме до обяд и след това тръгнахме да се прибираме. Отворих си портата и видях Илинка в задния двор до мрежата. Нейният двор граничи с нашия.

Тя ми каза:

“Вие ще просерете кръв от мен, ще теглите тегло” , а аз само я попитах дали съм й обещал нещо. Отидох веднага при Нанко Тодоров, по това време в селото имаше полиция заради разбита къща и разказах за заплахите.

От тогава нямам проблеми, но мисля, че това е затишие пред буря и очаквам всичко от нея. Нищо не съм й обещавал, нищо не ми е давано и не се занимавам с такива неща, аз съм отговорен човек и не крия нищо, казах си й директно още преди изборите за кого ще гласувам.”, споделя Тодоров.

Жителите на селото разказват, че са притискани по всякакъв начин, включително и чрез жена, определяна като “дясната ръка на Илинка”, която се опитвала да държи сметка на възрастни жители защо са гласували за настоящия кмет.

Сигнали за ситуацията в селото са подадени на полицията, а хората казват, че се очаква в понеделник да започне разследване по случая.