Двете групи мигранти, които са хванати снощи край Враца са заловени от служители на агенция „Митници“.

Сред тях има и непълнолетни лица, и жени.

Припомняме, че снощи на територията на град Враца, служители на агенция „Митници“, по повод спецоперация за разпространение на акцизните стоки, в 19:10 часа на жп „Руска Бела“ спират за проверка бус с български водач.

Хванаха над 50 мигранти край Враца и Мездра, натъпкани в камион и кола

При проверката е остановено, че вътре има чужди граждани. Уведомени са органите на ОДМВР-Враца и Районно управление-Мездра.

На място служителите на РУ-Мездра установяват 22 граждани от сирийски и иракски произход.

Незабавно е образувано досъдебно производство по чл.281 ал.2 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 10 години.

В рамките на образуваното досъдебно производство е извършено претърсване и изземване. Иззети са множество вещи, които имат отношение към престъплението.

„Днес се провеждат разпити на чуждите граждани в присъствието на преводач. Предстои привличането в качеството на обвиняем на водача на моторното превозно средство, превозвало миграните“, заяви на брифинг заместник районният прокурор Емилиян Костов.

Предстои задържането му за срок от 72 часа, както и внасяне на искане за мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Другата група е задържана към 19:49 часа на обходен път Враца в посока Мездра, отново по информация на агенция „Митници“.

Спрян е за проверка друг товарен автомобил, отново шофиран от българин.  В него са намерени 30 чужденици, отново от сирийски и иракски произход.

Отново е образувано досъдебно производство по чл. 281 ал.2 от НК. Лицето, шофирало автомобила, е задържано за срок от 24 часа в РУ-Враца.

Предстои днес да му бъде повдигнато обвинение за престъпление по чл.281 ал.2 от НК. Предстои и задържането му за срок от 72 часа и внасяне на иск за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В двете мигрантски групи има мъже, жени и деца на всякаква възраст.

„Има пълнолетни, непълнолетни и малолетни лица. Те първа днес ще се установява точната им възраст и самоличността на всяко едно от лицата“, каза още Емилиян Костов.

И двете групи мигранти са прегледани от спешен медицински екип.

„Едната от жените беше обезводнена, но като цяло са добре. Медиците заявиха, че са в добро общо състояние“, каза Калин Кръстев – началник отдел „Разследване“ при ОДМВР-Враца.

Калин Кръстев – началник отдел „Разследване“ при ОДМВР-Враца.

Най-вероятно те ще бъдат настанени в някои от бежанските центрове край София.