Грозен междусъседски спор доведе до издаване на заповед за събаряне на незаконно построена къща в с. Девене.

Скандалът между съседите води до бетониране на дупката на свинарник, премахване на камери, чупене на стъклопакети, размяна на неприлични реплики и … подаване на взаимни жалби за незаконно построени къща и обекти.

Спорът води и до ангажиране на общественото внимание с цел да се въздейства и да се упражни натиск върху компетентните органи и да се внуши, че незаконосъобразното поведение е от тях и това е системна практика. 

До публичните изявления на семейство Стефанови се стига след сигнал на съседите им, че къщата която са купили е незаконна.

Тя е строена преди 30 години и е закупена от Петър Стефанов преди 8 без необходимите строителни книжа.  

Заради свинарника на съседите си, Стефанови влизат в конфликт с тях, несъгласни с това мръсотията от него да се излива в техния двор. 

Междусъседският спор прераства в грандиозни скандали и подаване на взаимни жалби за неузаконената къща на Стефанови и постройките на съседите им.

Скандалът е изключително грозен и представен публично от семейството във “Фейсбук”.

Поради невъзможност да разрешат спора със съседите си семейството отправя публични обвинения срещу кмета на с. Девене и обвинения за дискриминационни практики към община Враца, след като става ясно, че обектът не може да получи удостоверение за търпимост.

Удостоверението за търпимост сем. Стефанови иска от община Враца и главния архитект.

То обаче е отказано след проверка, която констатира, че къщата е построена без строителни книжа и в разрез с нормите за строителство,

като отстоянието от регулационната граница е по-малко от 3 метра и не може по закон да бъде издадено удостоверение за търпимост.

“Съседът на Петър Стефанов е подал жалба в Държавен национален строителен контрол-София и те по компетенция са препратили жалбата към община Враца. Ние от своя страна сме разгледали случая, както и сме провели разговори с г-н Стефанов как може да му бъде помогнато.

Съседът обаче категорично отказва да изтегли своята жалба от преписката”, каза главният архитект на Враца Митко Анатолиев и допълни:

“Удостоверението за търпимост не узаконява сградата, но удостоверява, че сградата е търпима и не подлежи на премахване.

Разгледахме и тази възможност, но при така представените доказателства, включително и оглед, разглеждане назад в градоустройствените планове, в архива не бяха открити данни, които да ни позволят да издадем такова удостоверение.

Въпреки нашето желание беше изчерпана и тази възможност. След което се стигна до констативния акт и заповедта за премахване на незаконния обект, какъвто е и законовият път. Всички възражения могат да се отнесат по съответния административен ред към съда“, обясни арх. Анатолиев.

Това е второ жилище на сем. Стефанови, които също са подали жалба, с която сигнализират за незаконни постройки в имота на съседите си.

В съседния имот има издадена декларация за търпимост, но това не узаконява сградите. В края на месеца предстои проверка и там, за да се установи законни ли са описаните в жалбата на Стефанов постройки и подлежат ли на събаряне“, добави зам.-кметът инж. Стойчков.

“Това е един частен случай.

Съгласно закона за устройство на територията кметът на общината е лицето, което осъществява контрол по изпълнение на строителството на територията на общината. Тази жалба не е единствената подадена в общината.

Когато съседи се скарат започват да пускат жалби и това не е единичен случай. Подобни преписки са поне десетина на месец.

Миналият месец бе съборена незаконна пристройка в Медковец.

Постоянно имаме такива жалби, хората строят без необходимите документи и после изискват от нас да направим нещо. Това, че човек е нарушил закона умишлено или неумишлено не означава, че нещо го пази. Това е ежедневие в общинската администрация”, обясни още инж. Стойчков.

Моят съвет при подобни казуси е хората да намират път за диалог помежду си, защото от жалби и сигнали никой не печели. Гражданите имат право да обжалват тази заповед за събаряне. Ако съда постанови, че не трябва да се събаря къщата ще отменим заповедта. Ние трябва да спазваме закона”, коментира случая и кметът на Враца Калин Каменов.