Държавата спря инвалидната пенсия на Лори, след като претърпя операция на гръбначния стълб.

9-годишната Лорета от село Новоселци, Видинско, която претърпя сложна операция на гръбначния стълб, е с намален процент на инвалидност и от януари не е получавала инвалидна пенсия, каза майката на момичето в „Тази сутрин“ по БТВ.

Когато тя е на година и половина, на едната й плешка се появява лека издатина. С годините издатината расте и с детето започва да работи мултидисциплинарен екип от център за деца с увреждания във Видин.

На четиригодишна възраст диагнозата е ясна – налага се операция с поставяне на импланти. Това се случва миналата година след молби до Фонда за лечение на деца за 87 хиляди лева. Фондът плаща по-голямата част от сумата, а 30 хиляди се събират от дарения.

Преди операцията Лори, както я наричат близките й, е била с 95% инвалидност и 930лв. пенсия. След преоценката обаче ТЕЛК дава 50% инвалидност на детето.

„Нашият ТЕЛК прецени, че след като е оперирана, тя вече е здрава“, каза майката на детенцето. Оказва се обаче, че все още предстоят операции, поддържане на сегашния имплант в тялото, поставянето на нови в бъдеще и рехабилитация.

Отделно детето трябва да се подготви за училище, а всичко, с което разполага семейството е заплатата на таткото от 630лв.

Подадена е жалба, но до днес отговор кога Лори може да се яви на преоценка все още няма.

Въпреки затрудненията, майката на й е обнадеждена, че ситуацията ще се разреши.

Ако имате желание да помогнете, можете да го направите на следната банкова сметка:

BG08UBBS80021058130240

Лорета Иванова Цветанова

Снимка: БТВ