След десет часов дебат Народното събрание прие снощи окончателно разработените от Министерство на правосъдието на Република България промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури. “Това е първата стъпка за това в нашата родина да има един закон за всички.
Спекулации, неправилна интерпретация и заблуда са твърденията, че усилията за съдебна реформа спират тук или пък, че не знаем какво правим. Усилията ни едва сега започват и ние заем какво правим!
В коалиционното споразумение много ясно са разписани тези неща, и те обхващат както наказателното съдопроизводство, така гражданското и административното правораздаване. Дори днес, докато ние дебатирахме, в Министерството на правосъдието се работеше по законодетелство във връзка с Решението Колеви, което включва въпроси за ефективно разследване и досъдебно производство, и ефективен механизъм за търсене на отговорност на Главния прокурор.
Знаете ли колко български граждани се намират в арестите повече от 6 месеца, без връчени обвинителни актове? Към 1 април в българските арести има 30 българи, които повече от 6 месеца са задържани без обвинение, а петима от тях са без предявен обвинителен акт повече от година. Харесва ли ни така действаща прокуратура? Харесва ли ни такова законодателство? Само след известно време тук отново ще трябва да обсъждаме осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека.
Работата продължава и аз съм уверена, че съвсем скоро ще дебатираме и други важни задачи., написа в страницата си във Фейсбук правосъдният министър Надежда Йорданова.