След като кандидатът на общинската структура на БСП във Враца Иван Иванов остана извън листата,

социалисти от област Враца настояват за незабавното отстраняване на Ивайло Лилов от листата с кандидати за народни представители, както и отстраняването му от Областния съвет на Столетницата.

Червените настояват още за прегласуване на листата с кандидати, но без участието на Лилов в нея.

Причината за острата реакция е проведеният снощи избор за кандидати за народни представители, който социалистите от Враца, Бяла Слатина, Хайредин и младежката организация определят като манипулативен.

Своето искане те отправят в писмо, адресирано лично до председателя на БСП Корнелия Нинова, председателя на Националния предизборен щаб Георги Свиленски до председателя на ОПКК Емил Войнов и членовете на Националния съвет на партията.

В писмото подробно са описани мотивите на социалистите от област Враца, които са категорични, че правилата при гласуването са били “изготвени, за да обслужат изцяло интересите на областния председател Ивайло Лилов”.

Ето и част от мотивите:

  • “Бюлетините не бяха изготвени по азбучен ред, а по общини;
  • В община Борован е записан като член на общинската организация Георги Боянкински, а същият е член на ОПО Център в гр. Враца;
  • В община Хайредин е записана в бюлетина Ирина Цонова, а същата не е предложена от Хайрединската партийна организация;
  • В община Криводол е записан като член на Областния съвет Бойко Симеонов, без да има право;
  • Общинската организация във Враца проведе своя конференция на 30.01.2021 г. с тайно гласуване, с което определи за кандидат за народен представител др. Иван Иванов;
  • Не бяха допуснати да гласуват др. Бойко Богданов и др. Петър Петров от Бяла Слатина;
  • Не беше допуснат да гласува др. Радослав Стойков, зам.- председател на общинската организация в Хайредин;
  • Не следва да има ограничения за гласуването на само един на общините с двама или повече кандидати, нито да се слага рамка за гласуването на точно осем кандидати;
  • От така предложените правила за гласуване става ясно, че пет от общините с направени по едно предложение влизат задължително в листата, а останалите с по две предложения Враца, Борован и Мизия се борят за по едно място;
  • Ивайло Лилов, в качеството си на кандидат за народен представител, ръководеше изборния процес, което е в разрез с всички правила за гласуване…;”

От писмото става ясно още, че Ивайло Лилов е предложил за членове на РИК-Враца хора, които не членуват в БСП и съответно в разрез с направените предложения от общинските организации на БСП в областта.

Социалистите са категорични, че от изложените от тях факти става ясно, че Лилов не може да бъде вписан в листата като предложение на община Враца, след като общинската конференция номинира само един кандидат, а именно Иван Иванов.

“Ако бяха допуснати да гласуват другарите от Бяла Слатина и от Хайредин и не беше извършена фалшификация на членовете в Криводол, Лилов нямаше да има необходимия брой гласове”, се казва още в протестното писмо.

Какъв ще бъде изходът от деликатната ситуация и какво решение ще вземат Нинова и останалите споменати в писмото, предстои да разберем.

Факт е обаче, че подобна предизборна драма не носи активи в полза на червените.