Бойко Борисов лично ходатайствал на собственика на Градус пред турските митници, за да го улесни. Ангелов продал фурмите, които уж бяха дарение за бедните и се намираха в БЧК и Мюфтийството…

“Продадох с печалба фурмите”, сам призна пред парламентарната комисия по ревизията на управлението на Борисов 3, собственикът на Градус Иван Ангелов.

Става въпрос за фурмите, които уж трябваше да бъдат маски и дезинфектанти и, които уж бяха дарени на България от ОАЕ.

Припомняме, че след като миналата година от “Биволъ” разкриха какъв е товарът в самолета се оказа, че всъщност обявените от правителството 15 тона медицински консумативи, които България е получила на бартер от ОАЕ, са основно фурми. Тогава беше пусната мълвата, че фурмите са за бедни и болни хора, за да им помагат срещу коронавируса.

Тоновете екзотичен плод бяха доставени с финансиран държавен полет, воден от икономическия министър Емил Караниколов.

Заради назряващия скандал тогава министър Караниколов обясни, че е отишъл в ОАЕ  “за да покажем, че пътят между нашите две държави е отворен и дори вирусът не може да ни спре.”

В историята бяха намесени Мюфтийството и БЧК.

Половината от прословутата пратка фурми от Абу Даби са изпратени към Главното мюфтийство, а дарените дезинфектанти са се оказали негодни за медицинска употреба, съобщава на 18.08.2020г. шефът на Българския червен кръст Григоров, като Българският червен кръст гарантира, че всички фурми са достигнали до хора в нужда.

Вчера обаче стана ясно, че собственикът на Градус ги е продал и дори е изкарал много добри пари от тях.

Това съобщи лично Иван Ангелов.

След като Ангелов успя да осъзнае какво самопризнание е направил, започна да се оправдава, че всъщност трябвало да направи справка, защото било минало толкова много време, че може и да не си спомнял добре.

След тази неподправена искреност Ангелов започна да получава частична амнезия

и не успя да отговори на Комисията дали има 30-годишна концесия за резиденция „Студена“, където според показанията пред органа на бизнесмена Илчовски в сряда, е бил навиван да пусне фиктивни фактури за измама на пенсионните фондове и да предаде бизнеса си на ГЕРБ.

Ангелов се хвана в капана и на друг депутат, който попита дали не е правителствена резиденцията и по каква причина е бил чест гост там тогава.

Той обясни, че не е правителствена и не бил ходил толкова често – може би година не бил. Така, вместо да опозори колегата си, той фактически потвърди всичко и добави още акценти към разкритата корупция.

Той дори  не отрече за оборота на фактури, за да бъде повдигната стойността на компанията му преди пускането на борсата. По българските закони това се наказва строго.

Спор предизвика и плеймейтката подарена на Борисов, като Ангелов обяви Илчовски за лъжец, защото ако той бил взел плеймейтка за премиера, щял да даде повече пари. С което, направо нокаутира Борисов, с когото призна, че се чувал “веднъж на десетина дни по няколко пъти на ден” и че бил “препоръчвал пред чужденци продукцията му”.

Ангелов – Градуса също така заяви, че Борисов му е помогнал, като е “гарантирал” да му минат тирове през турската митница, като забраната не е била за целия ни бранш, а само за неговите фирми.

По-рано през деня Градуса беше казал, че не е в България, но изненадващо се появи в парламента.

Знаково бе и присъствието на цялата ПГ на ГЕРБ, която се опита да се опита да попречи и този път на изслушването. Особено активен беше Маноил Манев, като поведението му стана причина за шеги в социалните мрежи.

Крясъците на ГЕРБ определено не помогнаха. Неуспешни бяха и опитите на придворните “журналистки”, които също пробваха да спрат въпросите към Ангелов.

Борим COVID-19 с фурми от Абу Даби