Плаващи сметища се образуваха и по р. Дунав край Русе. От няколко дни реката повишава нивото си и отпадъците, хвърлени по бреговете, вече са във водата.

Оказва се, че институциите не са наясно, кой трябва да чисти реката.

От Регионалната екоинспекция смятат, че това би трябвало да е Областната администрация. От там пък са категорични, че щом боклуците са във водата за тяхното почистване би трябвало да се погрижат собствениците или ползвателите на понтоните. Там, където няма такива – Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. Те оаче казват, че тяхна грижа е само плавателният път.

В крайна сметка хората от туристическо дружество „Пристъв” правят по няколко акции за почистване на реките в региона.

„Опасност има дотолкова, доколкото в отпадъците има вредни вещества. Основно намираме просто купища от пластмаса, които засядат на различни места по реката, най-вече на островите. Това е много неприятна картина”, обяснява Михаил Михов по Нова тв.

На фона на плаващите боклуци, жители на града съобщават и за ново обгазяване на Русе.

Жители на града съобщават, че обгазяването е започнало около 20.00 часа и е продължило до 5 сутринта вчера. Според тях във въздуха е бил примесен ацентон с формалдехидна смола и поне два източника са заливали едновременно.
“Трагедията е ,че Риосв Русе са с изключена денонощна линия . Въпреки поетите ангажименти и от кмет и от Министерство на ниво зам.-министри за реален Мониторинг и възможност за реагиране с дежурни обходни двойки.

Община Русе  е закрила зелената линия.”, пишат в групата “За чист въздух и вода в Русе”.