Намаляват случаите на варицела у нас, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести за третата седмица от началото на годината.

С над 1000 по-малко са и случаите общо от 1-ви януари до момента в сравнение със същия период на миналата зима.

Информация за над 600 души с варицела през третата седмица на януари е стигнала до Центъра по заразни и паразитни болести, като за 127 от тях е потвърдено наличие на вирусното заболяване. От началото на годината са регистрирани общо 2430 такива случая.

Характерно за инфекцията е, че засяга най-вече децата, появяват се обриви и се повишава температурата. Има ваксина, която у нас не е задължителна. Може да се прилага след навършване на 12 месеца при децата, както и при възрастни. Ваксината срещу варицела може да се постави и след контакт с болен, но в рамките на 72 часа от общуването, припомнят от здравното министерство.

През третата седмица от началото на годината се наблюдава нарастване на случаите на бактериалното заболяване скарлатина – регистрирани са 309 случая. Общият брой на случаите през този период е с близо 170 повече спрямо същия период на миналата година.

Ваксина срещу тази инфекция няма.