Прекратени са действията на Държавно приемателната комисия, която трябваше да издаде акт 16 на “ремонтирания” площад “Йордан Радичков” в Берковица.

Документацията от целия ремонт е предадена на прокуратурата и вече е заведено следствено дело.

В момента площадът все още е строителна площадка и трябва да бъде заграден.

Подробна информация даде и министърът на регионалното развитие Шишков, в отговор на въпрос на народния представител от Монтана Петър Петров.

 

Потърсихме за коментар общинския съветник Милован Панталеев:

“Скандално некачественият ремонт на площада в гр.Берковица приключи още през ранната есен на 2021 г. Според официалната документация до ден днешен този обект продължава да съществува

със статут “строителна площадка”.

Това е така, защото след нашите сигнали бяха открити множество пороци в съпътстващата документация и в процеса на строителство.

Не говорим за случайни и незначителни грешки, а за умишлено извършени престъпления с цел облагодетелстване на определен кръг от лица!

След зададения въпрос от народния представител Петър Петров по време на заседанието на народното събрание, проведено на 06.01.23 последва изчерпателен и еднозначен отговор от служебният министър на МРРБ, г-н Иван Шишков.

Министърът подчерта липсата на каквото и да е качество и обяви от трибуната, че със заповед са прекратени действията на Държавната приемателна комисия, която бе създадена, за да издаде АКТ 16 и да въведе обекта в експлоатация.

Доколкото съм запознат основен мотив в заповедта е следственото дело, което е в ход!

Издадена е още една съвсем основателна заповед от РДНСК-Монтана,

с която задължават основния виновник-Кметът на Община Берковица да обезопаси строителната площадка, като изгради оградно съоръжение около него до приключване на делото и изясняване на ситуацията.

Ако откаже да изпълни заповедта, то моментално ще бъде съставен акт за административно нарушение, който ще бъде заплатен с общински бюджет!

Липсата на качество до такава степен е фрапираща, дори не искам да използвам думата качество, защото такова няма!

Вярвам, че ще дойде ден, в който площадът отново ще придобие приятен облик и отново ще стане практичен и използваем, но това кощунство с розовия берковски мрамор и неудобство, което е причинено на берковчани е непростимо и възмездие ще има!

Тъй като по всичко личи, че няма варианти този обект някога да бъде въведен в експлоатация, остава въпросът,

кой ще плати сметката, когато дойде момент за качествен ремонт на съсипания градски площад и изграждане на нормално изглеждащ фонтан, подхождащ на площад, като нашия!”