По време на срещата на кмета Калин Каменов с представителите на медии, вчера бе направен отчет на извършените дейности по проекта за обновяване на централната пешеходна зона в града.

„Към момента строително-монтажните работи се извършват в зони „5“ и „6“, които обхващат пространството пред читалище „Развитие“, сградата на местната администрация и парка зад паметника на Христо Ботев.

В  двата района е положена нова настилка, като в момента се отстраняват неравностите и се изгражда вертикалната планировка.

Успоредно с това е монтирана и системата за капково напояване, а служителите на фирмата изпълнител започнаха засаждането на нови дървесни видове и храстовидна растителност.

Преди седмица бе извършена повторна фитосанитарна оценка от експерти, чиято цел бе да се установи дали има болни дървета или такива в процес на гниене, които създават реална опасност за преминаващите граждани.

Категоричен съм, че там, където се премахват дръвчета, същите ще бъдат подменяни с нови“ – коментира кметът Каменов и допълни, че ремонтните работи ще продължат в района от сградата на бившата Сувенирна палата до улица „Кръстьо Българията“.

В рамките на проекта предстои и монтирането на нови осветителни тела.

Главният архитект на Община Враца – арх. Чавдар Спасов добави, че при ремонта на двете зони е възстановен и участъкът около кулата на Мешчиите и Болярската църква.

Дейностите по подмяна на настилката на площад „Христо Ботев“ ще стартират след провеждането на Ботеви дни.