С 30 гласа “за”, 4 “против” и 2 “въздържал се”,  общинските съветници приеха бюджета на община Враца за 2021 г.
Дебатите продължиха повече от два часа, като не липсваха политически декларации, размяна на остри реплики и дори отрицателен вот от страна на БСП. Причината за това искане на опозицията е, че групата им не е била приета на консултация за бюджета.
Дори умората си “каза думата” и част от местните сенатори в един момент сякаш не разбраха за какво точно се гласува при едно от предложенията. Тази малка подробност беше изчистена с прегласуване на предложението и се премина към фактическата част, а именно гласуване на бюджета.
Иначе всяка една от политичеките групи в местния парламент се упражни в предизборно говорене.
Според Цветелина Дамяновска от БСП, кметът Каменов е дошъл на готово в общината със спечелени проекти за асфалтиране на улици, а проект “Воден Цикъл” и проект Леденика са изпълнени добре.
Не е ясно, защо Дамяновска пропусна факта, че Водният цикъл на Враца все още не е завършен…
Владислава Лакова пък изреди известен брой все още неремонтирани улици, а след като стана ясно, че те са включени в списъка за ремонт не отстъпи за ремонта на една от детските градини във Враца.
След дълго говорене обаче се оказа, че Лакова не прави предложение за промяна на проекта на бюджет, а само препоръка. Това пък на свой ред предизвика възмущение в Диляна Давидкова, която аргументирано обясни, че ако такива препоръки са възможни, то и другите общински съветници биха могли да предложат подобни. За радост не се достигна до ескалация в този диалог.
В крайна сметка присъстващите съветници бяха почти единодушни, че новият бюджет на Враца е добър и дадоха своя положителен вот.
Припомняме, че едни от основните приоритети на кмета Каменов за предстоящата година са развитието на градската среда, инвестиции в образование и населените места, както и обновяването на спортните бази.
През 2021 г. ще продължи модернизацията на градския транспорт и уличното осветление.
Голяма част от средствата в Капиталовата програма са предвидени за благоустрояване на градската среда, ремонт на улици и междублокови пространства, както и за изграждането на детски площадки.
Над 1 000 000 лв. са предвидени за населените места на Враца за ремонт на пътища.
Планирани са средства за основен ремонт на плувния басейн в града, изграждането на футболно игрище в кв. “Младост”, както и довършване ремонта на стадион “Христо Ботев”.
Общината продължава изпълнението на проекти за над 70 млн. лв., които са насочени към – образованието, градския транспорт и социалните услуги.