Адвокатката от Враца  Румяна Тодорова и нейната дъщеря Деница, за които стана известно, че са имали участие в поръчка за монтирането на взривно устройство в автомобил на съдия от града, ще лежат в затвора в Сливен.

Присъдите им са за по над две години, разбра “Зов нюз” от свои източници. Двете жени са си признали вината  и са сключили споразумение с прокуратурата.

При специализирана операция на ГДБОП, през месец март тази година,  майката и дъщерята бяха задържани, заедно с още двама криминално проявени мъже.  По време на акцията бяха открити неистински печати на Специализираната прокуратура, Министерството на правосъдието, общината и полицията във Враца, както и на нотариуси и търговски дружества. Още доказателства по случая  бяха намерени и  иззети  при извършено повторно претърсване в офис, използван от четири лица, обвинени за участие в организирана престъпна група за измами, действала на територията  на  гр. Враца.

В офиса на един от обвиняемите бяха намерени и иззети огнестрелни оръжия, боеприпаси и наркотици. В друго помещение, ползвано от групата, бяха открити фреза за изработка на матрици за неистински монети с номинал 1 лев и самоделно взривно устройство от 400 г. тротил с дистанционно управление и магнит. Разследването показа, че то е било предназначено за поставяне под автомобил.

Двете жени бяха обвинени и за ръководителки на организирана престъпна група.

На 5 март тази година Специализираната прокуратура ги привлече към наказателна отговорност, заедно с двама мъже, осъждани за измами.

Тогава по искане на прокуратурата съдът остави в ареста двама от обвиняемите, а на другите участници (майка  и  дъщеря) определи по-леки мерки за неотклонение – „Домашен  арест“ и „Гаранция в пари“.

На 20 май 2020 г., след получено разрешение от СНС, беше проведено повторно претърсване в офиса, ползван от престъпната  група, където бяха намерени и иззети доказателства, разкриващи нови насоки на дейността й – в частност на освободените с по-леки мерки жени. Същите отново бяха задържани за срок до 72  часа с постановление на наблюдаващия прокурор, който поиска от съда да бъдат задържани за постоянно.

Един от участниците е проявявал режисьорски и актьорски талант, като се преобразявал в различни роли – на студент, директор на старчески дом, преподавател в университет, асистент, прокурор.

От 500 до 14 000 лв. са били прибирани от пострадалите лица.

Друг от групата е бил назначен на работа в Младежки дом Враца с фалшива диплома за кинезитерапевт, твърдят източници на “Зов нюз”.

Преди години той се е представял за общински служител и е прибирал наеми от живущите в общински жилища, разказват още нашите източници.

Открита е и цифрова фреза,  предназначена за производство на монети от един български лев.

Престъпната група се занимавала с различен вид измами – настаняване на възрастни хора в старчески домове, уреждане на дипломи от университети, фалшифициране на документи и други.

Дъщерята на адв. Тодорова, Деница се е представяла за адвокат и била особено активна на терен.

В организираната престъпна група важна роля имат двама мъже, които са осъждани за различни видове измами.

“Единият участник от групата се преобразявал в различни роли – на студент, директор на старчески дом, преподавател в университет, асистент, прокурор.

Участниците в групата казвали на пострадалите лица, че могат да уредят всякакви услуги и съответно искали пари за тези услуги, които никога не извършвали“, заяви прокурор Милева.

При претърсванията в апартаментите на участниците в групата са открити множество печати на всякакви институции, включително и на малки общини.

Печати на нотариуси и университети, празни бланки за дипломи, множество оръжия и боеприпаси, наркотични вещества, готови за разпространение.

Иво Борката, който от години е в близки отношения с дъщерята на адв. Тодорова

Открито е и самоделно взривно устройство, съдържащо 400 грама тротил с прикачена към него батерия, магнит и механизъм за активация чрез дистанционно управление, както и цифрова фреза,  предназначена за производство на монети от един български лев.

Информацията беше съобщена на брифинг в Съдебната палата с участието на г-жа Сийка Милева – говорител на главния прокурор, г-н Димитър Петров – ръководител на Специализираната прокуратура, г-н Николай Димитров – наблюдаващ прокурор и Стоян Темелкиев от Главна дирекция за борба с организираната престъпност.  Данните са за проведена на 05.03.20202г. операция по неутрализиране на организирана престъпна група действаща на територията на област Враца.