Близо 700 000 лв. е похарчила Община Берковица, за да бетонира част от коритото на р. Берковска и да изгради нов мост.

Решението общинските чиновници взимат без да проведат обществено обсъждане.

Странно е и това, че процедурата е качена и в един момент прекратена с меко казано странни основания:

След това на 10 март е качена отново и вече е изпълнена.

Така коритото на р. Берковска, в района на мост „Лонджата“ вече е бетонирано с 80 см. бетон.

Екологичното бедствие, предизвикано от общинската управа със съсипването на коритото на реката, не е единственият проблем.

Подпорните стени също създават предпоставка за наводнение при проливни дъждове, защото завършват на завой на реката, където е една от най-критичните точки.

По проект подпорните стени от двете страни на моста би трябвало да бъдат с дължина 30 м на изток и 150 м на запад по поречието на р. Берковска.  30 м на изток са изпълнени и от двете страни, но на запад по поречието са изпълнени по 75 м от всяка страна.

Отговорът на общинарите обаче е, че общо това прави 150 м на запад.

Реално обаче са спестени 150 м подпорна стена на запад.

И така от 360 линейни метра общо по спецификация, община Берковица е построила само 210 м.

Заради скандалния ремонт и страха от ново бедствие хора от Берковица потърсили общинския съветник Милован Жан. Пред “Зов нюз” той разказа:

„Изградени са подпорни стени около бетонираното дъно, но стените завършват в завой на реката, където е една от най-критичните точки. Точно в този завой се намират две къщи, в които хората живеят в ужас, след бедствието, което сполетя гр. Берковица през есента на 2014 г. Тогава реката отнася половината къща и част от двора на Маргарита, която ще видите в моето видео. В съседната къща живее Николай със семейството си, част от дворното им пространство е завинаги отнесено, а реката в продължение на 2 дни минава през етаж от къщата му. По ирония на съдбата преди дни приключи изграждането на подпорни стени около този участък, но около пострадалите имоти няма нищо повече от подкопани брегове. Бетонената стена, така разположена в завой на реката има всички предпоставки за ужасяващо бедствие, тъй като течението изправяйки завоя би могло да пробие дигата от трошен камък, с която е запушено и реката да навлезе зад стената. Съвсем реално е това да се случи, а стане ли, къщите зад бетонената стена ще се окажат потопени в язовир! Другата опасност е в началото на бетонирания участък . При такова равно и гладко дъно ограничено с подпорни стени реката преминава, като във фуния с убийствена сила и излизайки от бетоновото съоръжение още от сега подкопава бреговете около близките къщи. Хиляди кубици бетон се изляха, за да бъде създадено подобно непрактично и опасно нещо. С този бетон щеше да е нормално да се изградят още метри от подпорните стени, а не безсмислено да се налива на дъното на реката. Хората от видеото са молили за помощ и са се обръщали към всевъзможни институции, но и до ден днешен живеят в страх и не знаят в кой момент реката ще влезе отново в домовете им”.

“Зов нюз” ще попита новия екоминистър, нормално ли е като се строят мостове, да се бетонират речни корита, почиствано ли е до този момент речното корито от наетата транспортна фирма за това? Питаме и КПКОНПИ кога ще влезе в община Берковица, за да провери обществената поръчка за строежа на този мост и подпорните стени на реката.