В Плевенския окръжен съд започна дело, свързано с авторското право. Синът на великия Емил Димитров съди  музикант от Кнежа. Преди половин година Кристофър Галовски, по прякор Фараона, направи кавър версия на песента „Моя страна, моя България“.

Дни, след като ориенталската версия набра популярност, Галовски зададе въпроса: „Кой щеше да ме забележи, ако не бях го направил с песен?”. Скоро песента му беше свалена. А в България, законодателството се оказва доста строго, по отношение на авторството и правата върху музикално произведение.

„Тази песен е определяна от милиони българи за неофициален химн на България. Много хора ми се обадиха. Имаше идея около 70-80 души да подадат колективен иск за морални щети. Ужасно беше като изживяване, и то не заради този тип музика. Тя има своята красота, когато е направена хубаво, но не с тази песен. Това е поругаване”, казва Емил Димитров – син. И добави, че е негов дълг да защити името на баща си. Заведеният иск е за 5000 лв. Освен това, ищецът настоява да се забрани изцяло изпълнението на кавър версията.

На заседанието на съда преди дни подсъдимият Кристофър Галовски не се яви в залата.

„Аз съм ангажиран човек. Имам три дечица и работя. Гледам да ги прехранвам. Беше важно да съм там, но бях и болен и не исках да застраша някого”, обяснява изпълнителят.
Той отхвърля претенцията на Емил Димитров – син и твърди, че е сътворил и изпял нова песен, а не кавър версия.

„Твърдя, че моята песен е в размер 9/8, а другата е на 2/4. Това е коренно различна песен и ако някой има претенция за дело и съд, то това може да е Васил Андреев – авторът на текста. Но аз съм взел само една малка фраза – „моя страна”, другото е различно.

Въпреки вътрешната убеденост, че не е виновен, Кристофър отказвал да пее тази песен по участия.

„Хората я обичат, но аз отказвам да я изпълнявам, докато съдът не прецени имам ли право на това. До ден днешен не съм я пял, независимо от това, колко много хора я искат”, казва още Галовски.

А Емил Димитров – син води подобно дело – като носител на авторските права на своя баща, за първи път. Ако го спечели, има кауза, за която ще дари средствата – стипендия за студенти по авторско право. „Поддържам и Фондация „Емил Димитров“, с която се стремя да дигитализирам негови архиви”, каза още наследникът на великия ни изпълнител.

А Кристофър обеща да се яви на следващото заседание по емблематичното дело, което ще се състои в средата на март.