Д-р Мартин Харизанов е народен представител от парламентарната група на  ГЕРБ -СДС в 48-о народно събрание, областен координатор на МГЕРБ – Враца и общински организационен секретар на ПП ГЕРБ – Враца. 

Председател е на Алумни клуб „Финанси 2013“ за Северозападна България на Стопанска академия „Д.А.Ценов“- Свищов. Роден е през 1990 г. във Враца. Има магистърска степен от  Стопанска академия „Д. А Ценов“ – Свищов, в специалности „Финансов мениджмънт“ и „Финансово управление на публичния сектор“. Доктор по икономика с тема на дисертация „Финансово осигуряване за развитието на Северозападния район и планиране“. Има професионален опит в банкови институции и частни компании. 

Председател на сдружение „Врачанофили“ и член на УС на Сдружение „Благотворни приятели“. Активен общественик и дарител, който участва и подпомага редица благотворителни инициативи. Работи за развитието на младите хора в Северозападна България. Семеен, с две деца.

Отново сте кандидат за народен представител от Коалиция ГЕРБ-СДС. С каква нагласа влязохте в предизборната надпревара?

Влизам в предизборната кампания с чисти мисли и ясни намерения да помагам на хората.

Да бъда близо до всеки един от гражданите на град Враца и областта, както е било и до този момент.

Всички ние осъзнаваме, че трябва да сложим край на политическия хаос, който владее България през последните години. Това може да се случи единствено ако спре разединението между хората, защото България се “задъхва”. Инфлацията, която ни причини управлението на “промяната” е повече от сериозна и  ежедневно “удря” по джоба на всички граждани.

Резултатът е видим – обедняване, галопиращи цени и липса на стабилност.

Освен на семейния бюджет на всеки гражданин, това се отразява и на бюджетите на общините.

Как се отразява политическата нестабилност на общинските бюджети?

За поредна година общините ще бъдат принудени да работят при неприет държавен бюджет и сериозен ръст на цените.

Повярвайте ми, това е истинско изпитание, на което партиите на “промяната” подлагат всеки един от нас за пореден път.

Кметовете на ГЕРБ в област Враца са изключително достойни хора, които с подкрепата на правителството по времето на управлението на ГЕРБ, успяха да направят много за подобряването на инфраструктурата в населените места.

Пример за това е община Враца, която промени своя облик. Кметът Калин Каменов успя да привлече нови инвеститори, които създадоха нови работни места в града. Кметският екип бе подкрепен от тогавашното правителство и за ключови проекти, а една от най-дългоочакваните новини бе, че старите тролеи остават в миналото. Днес градът ни има нов и екологично чист обществен траспорт.

Разбира се, има още много работа за вършене, като приоритети за 2023 година ще бъдат инвестициите в жилищните квартали, обновяването на градската среда и ремонтът на пътища.

Моята цел е развитието да продължи и то с подкрепата на правителството, както и с моята сериозна подкрепа като народен представител от област Враца.

Но ако държавата е мащеха за общините, то тогава какво ще се случи с част от проектите и планираните ремонти, зависещи от централния бюджет?

Откакто ГЕРБ не управлява, държавата сякаш забрави какви са нейните основни функции. Вместо партньор на общините, последните правителства се превърнаха в своеобразен враг на местната власт по места. Бяха спрени или пренасочени средствата за различни проекти в много общини, включително и нашата.

Специално за Враца ще дам пример с казуса за ремонта на лекоатлетическата писта. Не ме интересува дали някой ще нарича бившия спортен министър Руди – Гела.

Като представител на хората от общината ме интересуваха причините, поради които средствата за този ремонт бяха отклонени към община на ДПС, а врачани останаха да чакат бъдещото евентуално благоволение на някой друг министър. Попитах Весела Лечева какви са причините за неосъществения ремонт и знаете ли какво ми отговори тя?

“Проектът е спрян, заради ситуацията в света и България…”

След този отговор ми стана обидно, но за всички вече е повече от ясно, че единствено правителството на ГЕРБ работеше за развитието на спорта във Враца и областта.

Мога да изреждам безкрайно мотиви, подкрепени с факти и примери, защо всички ние – хората от област Враца, трябва да се мобилизираме и да направим отново страната стабилна, развиваща се и заемаща мястото, което заслужава в ЕС.

Виждате ли силни политически послания в тази кампания? За какви каузи ще работите вие от ГЕРБ-СДС?

Всеки политически опонент може да посочи някого с пръст и да го нарече с най-обидни думи. Думите обаче нямат нищо общо с фактите и действията.

Кажете ми какво можете да очаквате от кандидати, които дори не живеят в родния си град и когато ги изпратите в парламента забравят, че хората в областта съществуват?

Тези хора в момента се опитват да убедят всички, че създаването на университет във Враца е от изключителна значимост.

Няма нито дума за инфраструктурата, за нови инвеститори, за развитието на туризма, културата, здравеопазването.

Чувате ли ги да говорят как може да се подобри животът ни тук и сега? Не.

Те издават книга с каузи… докато хората в Северозапада не могат да си купят необходимия минимум, за да могат семействата им да живеят достойно.

Приветствам тази проява, но докато съберат всички каузи и ги превърнат в своя програма, времето изтича и търпението на хората свършва.

Аз съм сигурен, че след изборите, ако изобщо ПП-ДБ има депутат от Враца, ще го виждате в града и областта само на официални събития.

Всъщност такава беше ситуацията и до този момент.

Ние от ГЕРБ-СДС сме единствените, които сме тук сред вас – при всякакви обстоятелства.

Ние сме едни от вас – част от живота на нашата община и областта. Виждате ни всеки ден и комуникирате свободно с нас.

Благодарни сме и за критиките (дори и прекалено остри понякога), които ни отправяте, за да можем да работим още по-ефективно за града, общината и областта ни.

Щастливи сме, когато ни поздравявате за свършеното!

И макар да наричат врачани “мюзевири” и често да коментират нрава ни, за мен тук, в нашия град живеят едни от най-колоритните, умни и силни хора.

Време е да покажем колко сплотени можем да бъдем в името на това България да има стабилно управление.

Вече съм ви споделял, че Враца е моето място и няма да напусна този прекрасен град. Искам да дам този пример на колкото се може повече млади хора, които да разберат посланието ми, че от нас зависи родното ни място да е подредено и добре поддържано, да бъде предпочитано за нови инвеститори и да излезе от неблагоприятната среда, в която управлението на “промяната” го постави.

 

Наистина ли на хората им трябват кумири?

Сигурен съм, че на тези избори вече никой няма да търси кумири, които за огромно разочарование на собствения си електорат се оказаха хора, които си играят на държава. Именно тази игра доведе до безконтролност, до спекулата в цените.

Докато тези хора тънеха в разкош и влизаха в ролите на политици, инфлацията избухна и “изяде” парите  на всички. Някой интересува ли се как оцеляват в тези условия най- уязвимите – пенсионерите?

Когато чуя хвалбите на “промяната”, че са повишили пенсиите, ми става неудобно и се питам, как е възможно без капчица срам пред възрастните и болни хора някой да твърди, че им помага с допълнителна средства.

Всички знаем какви са цените в магазините и аптеките. Така нареченото увеличение на пенсиите стига ли тези хора да покрият сметките си за ток и отопление, за храна и лекарства? Какво им остава? Не чух публичен отговор от “ПП”.

Това е още една от причините да продължавам да помагам на пенсионерите в областта, винаги когато имам възможност.

Заедно с младежи ГЕРБ и с кмета Калин Каменов се стараем в пенсионерските клубове да не липсва нищо.

На възрастните хора да е топло и уютно на тези места, да се чувстват уважавани за това, че са дали труда и активните си години за развитието на Враца и областта.

Ако някои от моите политически опоненти се сещат за пенсионерите само преди избори, за мен те са хората, които заслужават уважение и достойни старини, а не предизборни манипулации.

С много от вас сме дискутирали, че нашата страна не е бойно поле за изборни резултати и демонстрация на политическо его.

Вече наистина е време да спрем с политическите експерименти, с бутафорните “спектакли”, които ни предлагат “партиите на промяната”  и да подходим изключително разумно към бъдещето на страната ни.

Помислете си как искате да живеете? Спомнете си какъв беше животът преди галопиращите цени, огромните сметки и спекулата. Само преди три години инфлацията беше нулева.

Ние от ГЕРБ-СДС сме категорични, че можем да изведем държавата ни от кризите и България отново да поеме по пътя на възможностите за развитие с редовно правителство, съставено от доказани професионалисти и държавници.

Това може да се случи, само ако се мобилизираме и на 2 април дадем своя глас за стабилна България отново.

Гласувайте за ГЕРБ-СДС с №2 машинно и в бюлетината и с преференция 102 за д-р Мартин Харизанов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.