Андрей Вълчев, водач на листата на “Изправи се! Мутри вън!“, печели шестия мандат в област Враца, благодарение на метода за преразпределяне на остатъка Хеър-Ниймайер, който пък не помогна на Владислава Лакова.

“Изправи се! Мутри вън!” спечелиха във Враца 3.9% или 3 080 от гласовете на хората в областта.

И докато при по-малък процент обработени протоколи от ЦИК шансовете бяха за “Демократична България – Обединение”, то при 100% обработени протоколи Андрей Вълчев отива в парламента.

Припомняме, че на миналите парламентарни избори депутатът с най-нисък брой гласове в новия парламент беше Слави Нецов – водач на листата на партия “Воля” на Веселин Марешки в 6 МИР-Враца.

Нецов беше народен представител с общо 2241 действителни бюлетини или едва 2,57% подкрепа от всички гласували в района. Нецов дължеше мандата си на последната “стъпка” от преразпределението на гласовете от чужбина.

Разбира се, гласовете на “Изправи се! Мутри вън!“ в област Враца са малко повече от тези на “Воля” в миналите избори, но са значително по-малко от тези останалите партии и коалиции, които изпращат депутати в Народното събрание.