Началниците на общинските лечебни заведения на територията на област Враца не са постигнали пълен консенсус за регламента от кои райони на област Враца към кои здравни заведения ще се насочват пациенти с  коронавирус и с клиника за хоспитализация.

Това довело до спорове между директорите  по време на срещата, която се е провела вчера между тях, директора на РЗИ, директора на РЗОК – Враца, общопрактикуващи лекари, представители на БЛС и областна управа.

Целта на събирането е била да се регламентира ясно къде ще се лекуват пациентите с коронавирус от различните населени места, както и как да се процедира с тези, които са приети в отделения заради основно заболяване, но заразени с коронавирус.

Като проблем са посочени и възрастни пациенти, които трябва да са на домашно лечение, но няма кой да се грижи за тях.

На срещата е станало ясно също, че заповедта с определените още от времето на министър Ананиев болници за лечение на COVID-19 не е спазена напълно, като броят на леглата не отговаря на тези, които са регламентирани в документа.

Управителите на болниците в Мездра и Бяла Слатина са изложили своите аргументи относно приема на болни от новия вирус, като в едната от болниците не можели да работят с РЗОК по тази пътека заради липса на  отделение, а в другата подобни болни отблъсквали останалите, разказват наши източници, присъствали на срещата.

Те споделиха още, че част от заседанието  не е преминало съвсем професионално, тъй като от страна на една от институциите към МЗ, имаща контролна функция, са се чули непроверени, компрометиращи коментари относно персонала на едно от най-пострадалите от коронавирусната инфекция лечебно заведение.

Не станало ясно обаче дали са били осигурени защитни облекла и средства на работещите там.

Извън отклонението, срещата е приключила с очакване на заповед от директора на РЗИ.

Това обаче изобщо не звучи успокоително, имайки предвид и липсата на официална информация от срещата.

Може би, това е точният момент да попитаме новия министър на здравеопазването, дали няма да посети  и Враца.

Защото неговата намеса в делата на подопечната му Инспекция изглежда повече от спешна, особено на фона на постоянно растящите болни и смъртни случаи във Враца и областта.