По внесен в съда обвинителен акт на Районна прокуратура – Плевен бе осъден кмет за присвояване. Районен съд –Плевен е разгледал делото по реда на съкратено съдебно следствие, при което подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, информират от Пресцентъра на Прокуратурата.

Тошко Василев е признат за виновен в това, че на неустановени дати през периода  от 18.09.2015 г. до 11.11.2015 г , в  с. Гривица, обл. Плевен, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – кмет на кметство, присвоил чужди движими вещи /компютър, компютърна конфигурация, дъска за сняг,  лек автомобил „Лада Нива“, четириколесен трактор, трактор „Беларус“, моторен трион, перфоратор, кабел комбиниран захранване и видео, две камери, кепчър платка, монитор, ъглошлайф/, на обща стойност 17 284 лв., собственост на Община Плевен, кметство Гривица, като второстепенен разпоредител с бюджетни средства, връчени му в това му качество и поверени да ги пази и управлява – престъпление по чл 201, ал.1, вр. чл. 26, ал 1  от НК.

Съдът е осъдил Василев на четири години лишаване от свобода при общ режим, като на основание чл. 58а, ал 1, е намалил наложеното наказание с 1/3. Наказанието, което ще изтърпи Василев при строг режим, е две години и осем месеца. Подсъдимият е осъден да заплати на Община Плевен сумата от 11 066 лв., представляващи размера на причинената имуществена вреда в резултат на деянието. Вещественото доказателство – лек автомобил – подлежи на връщане на Община Плевен.

Първата присъда на Василев е от 2013 година, когато бившият кмет излъгал за подпис пълномощно за разпореждане със земеделски земи. Година по-късно в изпитателния срок получил втора условна присъда, защото помогнал на четирима да откраднат два медни казана за варене на ракия.

През 2015 година осъденият управлявал за втори път моторно превозно средство без книжка в едногодишен срок от наложено му вече наказание за същото деяние. За това престъпление е осъден на три месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим.