Последната седмица от май ще е неустойчива, с чести дъждове в планинските райони и засушаване в равнините.

Традиционно за периода, през седмицата времето до обяд ще е по-често слънчево и топло, а в следобедните часове атмосферата ще е нестабилна с възможни валежи и гръмотевици, предимно в планинските райони от Западна и Централна България, но след сряда очакваме и засушаване. Към днешна дата (22.05) глобалните модели GFS и EC прогнозират, че около края на седмицата се очаква и смяна на атмосферата циркулация, съпътствана със значителна валежна обстановка. Повишава се рискът и от наводнения в Западна и Централна България.

Вижте и подробностите какво време ни очаква през следващите 7 дни:

Времето в понеделник

През нощта срещу понеделник над по-голямата част от страната ще преобладава разкъсана, предимно средна и висока облачност, като в някои северни райони ще намалява до ясно време. По-значителна облачност очакваме над Североизточна България, а около полунощ – и над крайните югозападни райони, където не са изключени и слаби валежи от дъжд. Северозападният вятър ще отслабне.

Минималните температури ще останат без съществена промяна и ще са между 12° и 14°С. Най-високи очакваме да са стойностите в Дунавската равнина и района на Сандански – до 14-15°С.

През първия ден от новата седмицата атмосферата отново ще е нестабилна. Около обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, предимно в Западна и Източна България, ще превали и прегърми. Ще има условия и за дребна градушка. Северозападният вятър отново ще се усили.

Максималните температури слабо ще се повишат и ще са между 24° и 27°. Най-високи ще са те в Югозападна България и в Дунавската равнина – до 27-29°С.

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за понеделник- вторник 

На картата сме показали районите, където вероятността за опасни явления е най-голяма.

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-25 л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни. Над посочените райони те ще са предимно в следобедните часове и ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. На отделни райони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-60 л/кв.м.

Времето в планините – Денят ще започне с разкъсана, предимно средна и висока облачност. Следобед над Западна Стара планина и в Рило-Родопската област ще се развива купеста облачност и в отделни райони са възможни валежи и гръмотевици. Ще духа умерен, по високите и открити части и временно силен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра около 11°.

Времето по Черноморието – През първия ден от новата седмица облачността ще е променлива, а в следобедните часове и с развитие на купесто-дъждовна облачност на много места, предимно по северното крайбрежие, ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър от северозапад, а до края на деня той ще се ориентира от изток и ще отслабне. Максималните температури на въздуха ще са между 22° и 26°. Температурата на морската вода е между 18°С по южното и 14°С по северното крайбрежие.

Прогноза за ФПЧ – Не се очакват замърсявания в големите градове – нивата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето в София – След полунощ облачността ще е разкъсана и ще намалява до ясно време. Денят ще започне с разкъсана облачност, но следобед с развитие на купесто-дъждовна облачност на места около Софийската котловина ще превали и прегърми. Очакваните минимални температури ще са около 12°С, а максималните – до 25°С.

Времето на Балканите – През следващите часове Балканите ще попадат отново под влиянието на мощен пренос на по-топла въздушна маса, която ще повиши още температурите. В следобедните часове на много места ще се образуват и гръмотевични бури. Температурите слабо ще се повишат.

Времето във вторник и сряда

С повишаването на температурите въздушната маса над Балканския полуостров и над нашата страна ще става неустойчива. Повече слънчеви часове очакваме до обяд във вторник и сряда, но следобед ще се развиват купесто-дъждовни облаци и на много места в масивите от Западана България ще паднат краткотрайни  валежи. Повече слънчеви часове очакваме над равнинната част от страната. Минималните температури ще са между 14° и 16°, а максималните – между 26° и 33°. По-хладно ще се задържи само по Черноморието, като там времето ще е с разкъсана облачност. Очакваните температури ще са между 26°-27°С.

Времето в планините и през двата дни ще е подходящо за туризъм и зимни спортове, но до обяд. В следобедните часове в масивите от Западна и Южна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на повече места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от североизток.

Времето в четвъртък и петък

Започналото повишение на температурите от сряда ще се задържи и през следващите два дни. Причината за горещото време е очакван мощен пренос на по-топла и суха въздушна маса от Северна Африка, която ще повиши температурите на Балканският полуостров. Над по-голямата част от България в четвъртък ще преобладава разкъсана, предимно средна и висока облачност, която след обяд ще намалява до слънчево време. Временни увеличения на облачността очакваме в масивите от Западна България, но валежите ще са на по-малко места. Минималните температури ще са между 14° и 16°, а максималните – между 28° и 32°, а в някой райони в низините и в Дунавската равнина – и над 33-34°С. Вятърът ще е от запад.

Времето в петък ще е още по-горещо, с максимални температури между 32-35°С. В следобедните часове над Западна и Южна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Повишава се вероятността и от едра градушка през следващите дни.

Времето през уикенда

Към датата на съставяне на седмичната прогноза (22.05), GFS и Европейският модел за средносрочни прогнози вещаят по-сериозен процес през уикенда.

През почивните дни въздушната маса над страната ще е неустойчива. Повишава се вероятността за валежи, като на много места те ще са интензивни. Възможна и едра градушка. В събота това се очаква на много повече места в Западна и Централна България, а през нощта срещу неделя и в неделя – и в Централните райони. Ако прогнозата се сбъдне, вероятността за локални наводнения нараства. Минималните температури ще останат високи, като на много места ще са между 25-33°С.

 

Според опита на синоптиците на MeteoBalkans, подобни прогнози за това време от годината са трудни за предвиждане седмица напред поради по- сложната динамика и експоненциалната грешка в изчисленията на моделите. Прогнозата на конвекция е сложен процес поради малките мащабни на гръмотевичните бури. Нека да се има предвид, че точността на прогнозата след третия ден намалява значително, особено през летния период.