С входящ номер МИ-15-218 ОИК Борован обжалва Решение 1186 на ЦИК,

с което Централната избирателна комисия обяви за неправилно и незаконосъобразно решението на Общинската избирателна комисия – Борован за прекратяване на мандата на кмета на Борован Десислава Тодорова.

Един от основните мотиви на Общинската избирателна комисия в Борован е, че докладчик по преписката в ЦИК е секретарят на Комисията Севинч Солакова, която е от квотата на ДПС, чийто представител е и уличената в конфликт на интереси Десислава Тодорова.

генерал агрохимикали

Припомняме, че Тодорова бе и кандидат за народен представител от ДПС, като надмина по гласове водача на ДПС в региона – Йордан Цонев .

Друг от мотивите в жалбата са процесуални грешки от страна на ЦИК.

На своето редовно заседание, проведено на 01.07.2022 г., ОИК- Борован взе решение да даде гласност по казуса Десислава Тодорова и предстои да излезе с обръщение към президента, министър- председателя, народното събрание, както и европейския главен прокурор.

Предложението е на  Георги Ралчев, като в протокола е записано:

“Колеги, една година ние се въртим в омагьосан кръг. Затова ви предлагам да излезем с едно становище и дадем гласност на казуса “Борован”.

Становище да бъде адресирано до Президент на РБ, до Председателя на ЦИК, до Министър – Председателя, до Председателя на Народното Събрание и до европейския главен прокурор.”