Ново отделение за активно лечение на пациенти с коронавирус ще бъде открито в общинската болница „Св. Николай Чудотворец“.

За целта ще бъде изградена и оборудвана нова сграда на територията на лечебното заведение. Финансирането на стойност 500 000 лв. е осигурено с постановление на Министерския съвет за допълнителни трансфери на общинските бюджети, предвидени специално за разходи, предизвикани от извънредната епидемична обстановка.

Община Лом получи от Министерството на финансите 658 259 лв., от които 98 739 лв. са предвидени за субсидиране на пътническите превози по междуселищни автобусни линии. По предложение на кмета д-р Георги Гаврилов, Общинският съвет одобри 500 000 лв. от тези средства да бъдат предоставени като капиталов трансфер на МБАЛ „Св. Николай Чудотворец“, която е 100 % общинска собственост.

Над 2000 са пациентите с коронавирусна инфекция, които са лекувани от началото на пандемията в ломската болница. Лечебното заведение обслужва пациенти от Лом и съседните общини Вълчедръм, Брусарция, Якимово, Медковец и цялата област Монтана, както и от област Видин.

Към момента по данни на РЗИ-Монтана в МБАЛ „Св. Николай Чудотворец“ са хоспитализирани 33 души с коронавирус, но само преди седмица техният брой бе между 70 и 90, които освен в инфекциозното отделение, пациентите бяха настанени във вътрешно и в хирургията.