КЕВР отхвърли упреците за по-високите цени на парното, омбудсманът обяви, че формирането на цените на парното е непрозрачно.

Председателят на комисията Иван Иванов заяви, че по абсолютно прозрачен начин са събрани и отразени данните в ценовите решения и докладите, които ги придружават от работните групи.

В София и Враца, например, предложението на регулатора е за близко увеличение на цените на парното – 30 и 25 на сто, но доходите са със значителна разлика – средната заплата в столицата е с над 650 лева по-висока от тази във Враца.

Токът също ще поскъпне още от новата година, като предвижданията са ръст от малко над 11 на сто за абонатите на ЧЕЗ.

Омбудсманът се обяви против повишаването на цените на топлото, тъй като формирането на новите тарифи за парното било непрозрачно:

„Липсва каквато и да е икономическа, финансова информация за разходите, за приходите на топлофикационните дружества за последните 6 месеца“, каза Диана Ковачева,цитирана от БТВ.

Относно наложения мораториум, който ще се гласува и днес от депутатите,  електроразпределителните дружества излязоха с обща позиция, в която изразяват възмущението си и казват, че социална политика не може да се прави чрез изкуствено замразяване на цените.