Екипите на “Родители за безопасно образование”, “Учители за безопасно образование” и „Science in the Crisis” категорично се противопоставят на решението от  14.02.2021г. на министър-председателя Бойко Борисов всички ученици от 5 до 12 клас в малките населени места да бъдат върнати в присъствена форма на обучение, както и отварянето на заведенията за обществено хранене /ресторанти, кафенета и дневни барове/ от 01.03.2021 г.

Това решение не се базира на никакви обективни анализи за развитието на епидемичната обстановка в страната.

Предвид нарастващият брой нови случаи на заразени със SARS-CоV-2, броят на хоспитализираните с COVID-19 и на тези, в интензивни отделения за лечение, продължаващият вече втора седмица ръст на починалите от болестта, установените множество случаи на заразени с „британския вариант“ на коронавируса и бавния темп на ваксинация, решението е прибързано и следва да се отчете конкретно:

 1. Заболяемостта се е удвоила за последните три седмици, като отчита ръст на постоянно нарастване – от 90,48 на 156,8 на 100 хиляди население.
 2. Седмичният ръст на новорегистрираните случаи е с над 20% за трета поредна седмица.
 3. Хоспитализираните и интензивните се увеличават почти 8% за изминалата седмица, като при настанените в болница ръста е за трета поредна седмица.
 4. Процентът положителните за COVID-19 проби – от 6,28 на 7,8%, като ръстът е

  трета поредна седмица.

 5. Починалите от COVID-19 за предходните седем дни са се увеличили с над 20%, а

  в изтичащата седмица отново има ръст от над 5%.

 6. Ръст се наблюдава и при заразените медицински лица за втора поредна

  седмица въпреки големия брой преболедували и ваксинирани в тази група

 7. По-малко от месец и половина след връщането на децата в детските градини и учениците в начален етап общия брой на заразените във възрастова група от 0

  до 19 се е увеличил с над 30%.

 8. Навлизането на „британския вариант“ се установява по безспорен начин. През

  втората седмица на месец февруари 2021г. в Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ са секвенирани 96 проби от пациенти с COVID-19, като при 68 от тях е установен британския вариант на SARS-COV-2. Освен това този вариант на коронавируса е навлязъл в страната още през месец декември 2021 г., което е предпоставка за повсеместното му разпространение в страната два месеца по-късно.

 9. Данните на НЦЗПБ сочат, че към 7.02.2021г. вече 12 от 28 области в страната са в „червената зона“, което означава, че в тях заболяемостта е над 120 души на 100 000 население.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА МИНИСТРИ,

Във връзка с гореизложеното, смятаме решението за неправилно, ненавременно и абсолютно неотговарящо на обективните факти. Необходимо е противоепидемичните мерки не просто да бъдат разхлабвани, а напротив – да бъдат затегнати. Бизнесите, които са затворени да получат и да продължават да получават подкрепа от държавата, докато епидемичната обстановка не позволи те да работят безопасно за общественото здраве. А решенията за него да продължат да се вземат от експерти, които разполагат и анализират цялата информация за разпространението на вируса. Контролът по спазването на действащите противоепидемични мерки да бъде засилен и всички отговорни институции – РЗИ, МВР, БАБХ – да осигурят опазването на здравето ни от системните нарушители.

За постигане на нашите общи цели – здраве и връщане на нормалния начин на живот е необходимо всички заедно да се обединим около приемане и спазване на мерките, опазване на живота и здравето си, увеличаване на желаещите да се ваксинират срещу COVID-19.

Смятаме, че в ситуация на пандемия е крайно необходимо да приоритизираме здравето и човешкия живот като най-висша ценност. Затова призоваваме отново властта да концентрира своите усилия в тази посока, тъй като нито една сфера на живота не би могла да функционира без живи и здрави хора.