Рискът от катастрофи по пътищата в Северозападна България е най-голям, сочи анализ на Института по пътна безопасност.

Данните за изследването са получени от Гаранционния фонд, Асоциацията на застрахователите в България и Националния статистически институт и обхваща 2018, 2019 и 2020 година.Експертите посочват, че рискът от катастрофи е среден във Видинско, а Монтанско и Врачанско е с висок.

Сред най-критичните участъци са посочени Е-79 край Винище, Смоляновци, Белотинци и пътищата край ломското село Добри дол и през монтанското Доктор Йосифово.

По тях стават едни от най-тежките катастрофи с най-много загинали.

Двата пътя са най-натоварените, защото от там минава трафикът от и за Дунав мост-2.

Сред причините са че тежкотоварните автомобили, които използват Е-79, не спазват ограниченията на скоростта, а в района има опасни наклони и завои.

Сред най-тежките пътни инциденти край Смоляновци е този от началото на май 2017 година. Припомняме, че тогава водач с турски тир, шофирал с висока скорост се удари в автобус.

При катастрофата загина момиче на 21 г., а осем от пътниците бяха ранени, в това число и трима тежко пострадали.

Шофьорът на камиона – 36-годишният Серкан Чакър беше задържан, но по-късно освободен. Експертиза доказа, че той е карал със 100 км при разрешени 60 километра в час.

На същия път полски тираджия намери смъртта си  през август 2018 г. – 59-годишният шофьор загуби контрол и изхвърча от пътя.

През януари 2019 г. миниван и лек автомобил се удариха, четиримата от минивана бяха настанени в болница. Месец по-късно турски камион се удари в цистерна за бензин, същия ден край Долна Вереница камион падна в дере край пътя.

По второкласния път за Видин през Студено буче, Доктор Йосифово, Славотин и Смирненски е забранено преминаването на товарни автомобили над 12 тона. Въпреки това стотици тирове ежедневно го използват. “Влизането” им в къщите на хората не е необичайна гледка. В момента по пътя са монтирани забранителни знаци.

Наблюденията показват, че те не се спазват.

С десетки жертви “се прослави” отсечката край Добри дол. Сред най-кървавите инциденти е този от февруари 2014 г., когато микробус “Фолксваген Транспортер” с кърджалийска регистрация, пътуващ към Видин, на десен завой навлязъл в насрещното и се блъснал във влекач. Тогава на място загинаха петима от пътниците. През юли същата година студент от Видин и приятелят му намериха смъртта си тук, а през септември кола на електроразпределително дружество се блъсна в “Рено”. На място издъхна водачът му, а ден по-късно издъхна и един от пътниците.За да изготвят анализа и оценката на риска, експертите от Института за пътна безопасност са използвали швейцарски стандарт, защото у нас не приет такъв. Те са на мнение, че в България целенасочено не се събира информация, за да се оцени опасността.

Затова ИПБ събира информация за концентрацията на тежките пътни произшествия с убити и ранени.