Забрана да говори публично по екологични проблеми получи уволненият за втори път екоексперт инж. химик Георги Караиванов.

Седмици след като бе освободен от РИОСВ-Враца му беше връчено и официално писмо, определящо забраната.

В документа се казва, че Караиванов не трябва да злоупотребява с информацията, която му е станала известна във връзка с длъжността, която е заемал.

Пред “Зов нюз” Караиванов коментира, че за него подобни писма са несериозни и дори смешни.

“Въобще не съм се уплашил, ако това е била целта на писмото. Тези хора, които са написали “забраната”, трябва да прочетат Закона за опазване на околната среда. В началото още пише, че екологичната информация е обществено достъпна. Тоест всички граждани имат право на достъп до нея без да доказват някакъв интерес. Относно Закона за държавния служител, не само експертите от РИОСВ-Враца са такива, този закон важи за всички държавни служители в България. В този смисъл и за органите на реда, прокуратура и пр…

И пред тези ли органи, чиято работа е да искат информация, не мога да говоря?

И това ли ми забранява РИОСВ-Враца?

Заявявам, че не съм работил със секретна информация.

Относно проблемите с опасните химикали, които станаха публично достояние и за които съм говорил, нямам нито едно наказание от РИОСВ-Враца.

Защо, след като тази информация, според ръководството, е недостъпна за обществеността никой не ми е потърсил отговорност, няма оплаквания… Защо?

Единственото, което е забранено да се изнася са лични данни, адреси, търговски и фирмени тайни и пр., които разбира се никога не съм изнасял.

Нека екипът на РИОСВ-Враца, сътворил това писмо първо да прочете, да се информира, да мисли и тогава да пише, за да не се излага, каза още Караиванов.

Вие сами можете да си отговорите, защо от Инспекцията искат тази информация, която пак казвам трябва да е обществено достъпна, да бъде на тъмно и скрита. Сами си отговорете…