Първи смъртни случаи след заболяване с коклюш у нас от началото на годината.

Две едномесечни бебета от Кюстендил са се заразили и не са успели да преборят болестта, съобщи за Нова главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Те са в предимунизационна възраст, уточни той.

Под лекарско наблюдения са всички, които са били контактни с починалите бебета. Децата не са били контактни едно с други, нито техните близки. Живеели в един и същ квартал.

Министерството на здравеопазването отчита ръст в заболеваемостта от коклюш, обяви в МС ресорният служебен министър Галя Кондева. До този момент в страната са регистрирани 205 случая, заяви тя.

„Изпратили сме писма до Районните здравни инспекции и до Българския лекарски съюз с искане общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи. МЗ, НЗОК и ИА „Медицински надзор” ще анализират данните. ОТ вчера сме дали указания за необходимата лабораторна диагностика”, каза още Кондева.

Доц. Кунчев призна, че случилото се не е изненада за здравните власти. Причината – от началото на 2023 г. в Европа е започнало покачване на заболеваемостта от коклюш. Според официалните данни най-засегнати са децата и младежи на възраст между 10 и 19 години. Между 3 и 8% са засегнатите бебетa до 1-годишна възраст.

„Ако разпространението продължи, ще говорим за национална епидемия”, призна главният държавен здравен инспектор.

Здравните власти не очакват епидемично разпространение на заразата сред възрастните хора. У нас има само един случай на 62-годишен пациент, който карал болестта много леко.