29 години бяха необходими на екоинспекторите от РИОСВ – Враца и останалите отговорни институции и администрации, за да бъдат обезвредени тонове опасни химикали с изтекъл срок на годност и отпадъци, които се съхраняваха там.

 

Това става ясно от отговор на въпрос, зададен от общинските съветници от „Демократична България“.

Какво е спестил директора на РИОСВ в своя отговор?

Депото е бивша база на “Агроекохим” – Враца. В него са събрани всички препарати за растителна защита в областта, негодни за употреба – 273 тона твърди и 18,2 тона течни.

През далечната 1991 година химикалите са били преопаковани в полиетиленови пликове, а през 1995 година базата е приватизирана.

Тя е станала собственост на врачанската фирма “Фаустина груп” ООД, представлявана от Красимир Дренчев.

Едва през миналата 2019 година опасните химикали, тровили въздуха, а вероятно и почвата във врачанското землище, са обезвредени…

 

Не става ясно каква е причината за скандално чакане,  нито какви щети са нанесли на почвата и хората тези опасни вещества.

Но, вече „всичко е точно“.

Историята

Още през 2012 година „Зов нюз“ предупреди, за неправомерно съхраняваните химически материали в склад, намиращ се в местността „Пискавец” край село Косталево.

Проверка на медията ни тогава установи, че вместо в определените за съхранение метални съдове, опасните вещества са разположени в пластмасови опаковки.

Миризмата от химикалите била толкова силна, че се усещала и в Косталево.

Въпросният склад бе описван като „задрямала” химическа бомба.

През 2012г. комисията по Жилищна политика, обществен ред, сигурност, бедствия и аварии към Общинския съвет поиска да извърши оглед на площадката за съхранение на опасни химикали и химичeски вещества.

Но местните депутати не са допуснати да видят как се съхраняват вредните вещества.

Пепа Владимирова

Поради тази причина председателят на комисията Пламен Ганецовски отправи официално запитване до тогавашния областен управител Пепа Владимирова какво се случва на площадката.

Оказва се, че след извършена проверка през 2010 година е установено, че складът, представляващ закрита панелна конструкция е в добро състояние.

Базата има солидна охрана и се стопанисва от фирма „Фаустина Груп” ООД – Враца, представлявана от Красимир Дренчев.

В обекта се съхраняват 273 тона твърди и 18.2 тона течни препарати за растителна защита, негодни за употреба. В резултат на това на собственика са направени редица предписания.

„Състоянието на препаратите за растителна защита с изтекъл срок на годност и помещението, в което те се съхраняват, е обект на периодични проверки и контрол от страна на РИОСВ.

Отговорността за безопасното стопанисване и обезвреждане на събраните пестициди обаче е на собственика Красимир Дренчев”, категорично отсича тогавашния областният управител Пепа Владимирова.

Охраната на обекта обаче не знае какво се съхранява там.

През 2012г. екипът ни разговаря с пазача Иван.

Учудването му бе голямо, когато попитахме за опасните химикали и химически вещества, съхранявани в склада.

Единственият му отговор бе, че не знае да има подобно нещо там.

Какво всъщност охранява мъжът също не знаеше…или просто така му беше удобно да ни отговори.

Още тогава на всички бе ясно, че обектът е напълно законен,

но по незаконен начин се съхраняват намиращите се там опасни вещества.

 И така до 2019г., когато темата с болкуците и опасните химикали излезе на дневен ред,

за да си свършат работата чиновниците в администрациите… след 30 години.