“Държавата е осигурила пари от Европа. Даваме ги на кметове с различни цветове и накрая с осигурени 190 милиона лева трябва да ги караме (кметовете, б.р.) да почнат да го правят.”

По оперативна програма “Околна среда” са отпуснати средства за построяване на депа за складиране на отпадъци. Има фирми, които са спечелили договор за построяването на 5-6 депа, но нищо не строят, а се ослушват, защото вече са взели парите”, заяви министър Димитров, който бе изслушан днес.

Ако държавата ги прави, тогава най-добре да прекратим тази процедура, тъй като това е порочен кръг – даваме пари на фирмите, а те ни казват, че сега не им се строи, допълни още той и посочи, че досега страната ни е платила три пъти пари за култивиране на старите депа, а резултат продължава да няма.

Това никак не е приятно, а в същото време продължават да никнат нелегални депа, които трябва да разчистваме, отбеляза Емил Димитров.

По отношение на европейските средства, предвидени за ВиК сектора в страната, Емил Димитров посочи, че проблемът е като с депата – пари има и се дават от Европа, но поради унаследени проблеми в сектора, тези средства почти не достигат до крайната си цел.

Държавата е осигурила пари от Европа. Даваме ги на кметове с различни цветове и накрая с осигурени 190 милиона лева трябва да ги караме (кметовете, б.р.) да почнат да го правят. Грехота е да получим пари, които да не можем да усвоим, ето защо процедурите трябва да се ускорят. Но правим и невъзможното, за да не “изгорят” тези пари. Разбира се, основни проблеми са съдебната система, бавните процедури и обжалването, коментира министърът на околната среда и водите.