По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Враца съдът е признал за виновен подсъдимия Н.Н. (на 23 години) за предизвикано от него пътно-транспортно произшествие, след употреба на наркотични вещества, при което е загинало возещото се в автомобила му момиче (престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 1, алт. 2 и пр. 4, б. „б“, алт. 1 от НК).

Подсъдимият Н.Н. не притежавал свидетелство за управление на МПС. Въпреки това през м. ноември 2017 г. закупил, без да бъде изготвен договор за покупко-продажба, лек автомобил BMW.

На 01.12.2017 г. подсъдимият решил да закара приятелката си – М. С. (на 20 години), от гр. София на гости при брат й в гр. Монтана. Движели се по автомагистрала „Хемус“, като пътничката в колата на Н. се возела на предната седалка до него. Водачът се намирал под въздействието на приети преди това наркотици.

Около 17:05 ч. колата на Н. минавала по северния обходен път на гр. Враца, в района на язовирната стена по посока от столицата за гр. Монтана. По същото време в обратната посока се движел товарен автомобил ДАФ с влекач и прекачено полуремарке, натоварен с метални колелета за влакове.

Времето било мрачно, валял дъжд и пътната настилка била мокра. В участъка имало ограничение на скоростта от 70 км/ч. Товарният автомобил се движел с около 67 км/ч, а BMW, управлявано от подсъдимия Н., с 90 км/ч.

В един момент Н.Н. отклонил вниманието си от шофирането, като се опитал да регулира посоката на въздушната струя на парното отопление в колата. Превозното средство, пресичайки осевата линия, навлязло в срещуположната лява лента, в която се движел товарния автомобил.

Въпреки предприетото аварийно спиране от шофьора на камиона, последвал челен удар между двете превозни средства. В резултат на него лекият автомобил се, завъртял на около 180 градуса. Свидетел на сблъсъка се обадил на телефон 112, като съобщил за ПТП. На място пристигнали две линейки, които транспортирали обвиняемия Н. и приятелката му С. По пътя за болницата в гр. Враца младото момиче починало.

От заключението на изготвената по делото съдебномедицинска експертиза е видно, че пострадалата М.С. е получила съчетана травма, довела до състояние несъвместимо с живота.

По делото е била изготвена съдебнохимическа (токсилогична) експертиза, която констатира присъствие на наркотици в предоставената проба на кръв на подсъдимия Н.Н., а именно амфетамин и специфичен метаболит, доказващ употреба на вещество, съдържащо тетрахидроканабинол. Комбинираната употреба на двете наркотични вещества обичайно води до взаимно засилване действието на същите. Водач, който управлява автомобил под тяхното въздействие, е опасен за останалите участници в движението. Наркотиците създават у него еуфория, променени са самооценката му и възприятието за пространство и време.

Първоинстанционният съд е наложил на подсъдимия Н. наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години и четири месеца. Присъдата не е влязла в сила и може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.