Още един случай на коронавирус е регистриран във Врачанско през изминалото денонощие.

В сайта на Регионалната здравна инспекция към ежедневната  справката под формата на таблица този път имаше и пояснение:

19 случай е пациент от област Враца, починал с COVID- 19 в софийско лечебно заведение. Жена на 73 години с множество придружаващи заболявания.” 

Логично е 19-ият регистриран случай в областта да е … от областта. От коя община обаче е новият случай,  има ли контактни лица, установени и изследвани ли са те, знае ли се как се е заразил, не става ясно.

Тези уточняващи въпроси  не са от чисто любопитство. Те  са важни, защото дават една по ясна картина за разпространението на коронавируса в областта. Когато става дума за клъстери, контактни лица или пътувания в чужбина, ситуацията се овладява по-лесно и не е толкова притеснително. Но когато заразено лице не е контактно и не е пътувало, няма предположение от къде се е заразило … това е тревожно.

От дежурната  справка на РЗИ-Враца е ясно, че регистрираните случаи на коронавирус в областта към 12:00 часа на  23-ти юни  са 19, от които един е починал и 16 са оздравели.

За последното денонощие във Врачанско  са взети 31 проби за изследване за коронавирус.

Изследвани са 14 души персонал от Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства в град Бяла Слатина, както и 13 души персонал от Център за социално включване „Аз и моето семейство” – гр. Бяла Слатина.

Проби за изследване за COVID-19 са взети и на  двама пациенти в СБАЛПФЗ – гр. Враца и на две лица от Бяла Слатина, контактни на потвърден случай.

Очакват се резултатите от 71 проби. 

Към момента 122 души са с наложена домашна карантина в областта.

Разпределението на регистрираните случаи на коронавирус в област Враца  по общини е както следва:

Враца –  7;  Оряхово – 5; Бяла Слатина – 3; Мизия – 1;  Криводол – 1, Козлодуй – 1.

Последният 19 случай … е от област Враца.