Полицията в Монтана разследва незаконен лов на дивеч, извършен от 68-годишен монтански жител. В землището на село Долна Вереница, в района на отбивка за местността “Палековото”, служители на Участък „Огоста” спрели лек автомобил „Пежо 307SW” с монтанска регистрация, управляван от 68-годишния му собственик. При извършената проверка в багажно отделение на колата били открити трупни останки от прясно дивечово месо, с общо тегло 11,8 кг. На място е извършен оглед, като месото е иззето и оставено на съхранение в Агенцията по храните. От пресслужбата на полицията в Монтана потвърдиха, че месото е от сърна.
“Според българското законодателство в момента отстрелът на сърни е абсолютно забранен. В момента сърните са бременни, имат малки. Престъпление е да застреляш животно, което носи плод, който ще бъде роден след 2-3 месеца. Престъпление е да застреляш и сръндак. Той няма никакви никакви ловни ценности в момента. Няма трофеи, рогата са паднали”, обясни пред радио Видин инж. Спасимир Спасов, председател на ловно сдружение „Огоста” Монтана.
Той припомни, че през 2020 година бяха заловени двама бракониери, от Митровци и Чипровци, за незаконен лов на сърни в района на Горна Лука:
“Още по-жалко е, ако се окаже, че хванатият с дивечово месо е ловец, защото той трябва да е запознат с всички тези нормативи.”