За първи път в новата ни история е разкрита група за шпионаж.

Това съобщиха на брифинг главният прокурор Иван Гешев и говорителят на прокуратуратурата Сийка Милева.

Двама военнослужещи от Министерството на отбраната са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура – София по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава.

Задържането е станало в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност. По случая е образувано досъдебно производство.

генерал агрохимикали

„Разследването е от особено значение за българската национална сигурност и тази на НАТО и другите ни партньори. Случаят е без аналог в новата ни история.Българските граждани могат и трябва да се гордеят със службите”, заяви главният прокурор Иван Гешев.

По думите му информацията, която е била нерегламентирано предавана на чуждата държава, е касаела не само националната сигурност на България, но и тази на нашите партньори от ЕС, НАТО и САЩ.

„Този случай е без аналог в новата ни история, а и дори след 1944 г. Искам да кажа на българските граждани, че могат да се гордеят с българските служби за сигурност и в частност с ДАНС и служба Военно разузнаване, които последните години възстановиха своя професионален капацитет, пострадал през годините на т.нар. Преход. Силно се надявам този процес да е траен“, коментира главният прокурор на страната.

„За първи път в новата ни история е разкрика група за шпионаж. Има веществени доказателсва за участниците в групата. С оглед на това, че престъпната дейност застрашава националната сигурност, няма да се отговаря на допълнителни отговорности. В резултата от работата и взаимодействието на българските служби се разкри информация за група лица, която събира и предоставя на чужда държава класифицирана информация. Става дума за бивш ръководен кадър в служба Военно разузнаване към министъра на отбраната. Той е завършил разузнавателна школа в Москва. Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа, като за целта е вербувал лица“, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.