Във Видин се проведе работна среща на членове на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб, на която бе обсъдено текущото състояние в област Видин след разразилата се буря.

На срещата присъстваха представители на ОД на МВР – Видин, РД ПБЗН – Видин, Областно пътно управление – Видин, ВиК – Видин и „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД – отдел Видин към Мрежови експлоатационен район Монтана.

В работния формат се включиха и народният представител и заместник-председател на Народното събрание Росица Кирова и заместник областният управител Ани Арутюнян.

В началото на срещата Иво Атанасов информира присъстващите, че в рамките на днешния ден съвместно с директора на ОПУ – Видин са направили обход в общините Кула (вкл. до ГКПП Връшка чука), Грамада и Димово. В община Кула отстраняването на последствията от бурята е започнало рано тази сутрин. Представителите на ЕРМ Запад са били на терен през целия ден, почистването на улиците от паднали клони и дървета е започнало рано сутринта. Водоподаването в града, в ранния следобед е възстановено. 

Ръководителят на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД – отдел Видин към Мрежови експлоатационен район Монтана Петър Неделков докладва, че съоръженията и обектите, който се експлоатират от дружеството работят нормално. Това са общо 7 подстанции – 3 подстанции във Видин, по една подстанция в Кула, Белоградчик, с. Гъмзово и с. Орешец. 

Неделков сподели, че след разговор с представител на ЕРМ Запад е информиран, че в резултат на бурята всички изводи със средно напрежение, които се поддържат от ЕРМ Запад, са изключили. Констатирани са множество паднали дървета, скъсани електропроводи и счупени ел. стълбове (около 18 броя). Екипите на ЕРМ Запад работят по всички подадени сигнали, като приоритет се е дава на  авариите, засягащи помпените станции, с цел осигуряване на нормално водозахранване на населените места. В Грамада, за преодоляване на последствията от бурята са се включили и екипи на ЕРМ Запад от Монтана и Белоградчик. Голям е обема на извършените аварийно-възстановителни дейности от страна на енергодружествата, като тяхната работа и в момента продължава. С оглед сложността на създадените повреди, единични абонати от град Кула ще останат без захранване и през предстоящата нощ, като се очаква в рамките на утрешния ден, електрозахранването да бъде изцяло възстановено.

Директорът на Областно пътно управление Пламка Любомирова докладва, че множество сигнали за паднали дървета и клони по републиканската пътна мрежа са постъпили и в ОПУ – Видин. Любомирова изказа благодарност за изключително бързата и професионална реакция на екипите на РД ПБЗН – Видин, с чиято помощ е отреагирано адекватно навсякъде, където е имало сигнал. Директорът на ОПУ – Видин призова участниците в движението по пътищата да бъдат внимателни и толерантни един към друг, предвид факта, че на места по пътната мрежа все още има остатъчни количества голяма листна маса, която създава предпоставки за ПТП. Екипите на ОПУ – Видин продължават работата си на терен.

Георги Георгиев началник на сектор ПКД в РД ПБЗН информира присъстващите, че до началото на работната среща в дирекцията са получени 21 сигнала, от които 13 са били за оказване на техническа помощ. Повече от 80 са отстранените дървета след снощната буря на територията на засегнатите общини. В Кула е изпратен допълнително един екип от видинската пожарна с цел своевременно отстраняване на щетите. В участъка от Кула до ГКПП Връшка чука са отстранени 8 дървета, а в участъка от Кула до Грамада – 20 дървета. Георгиев добави, че към момента обстановката е нормализирана, като екипите на РД ПБЗН остават в готовност.

Управителят на ВиК – Видин Илко Илиев докладва, че към момента на провеждане на заседанието без вода са селата Ботево, Симеоново, Бориловец и Периловец, като причината за това е липса на ел.захранване. Водоподаването в Кула е възстановено в ранния следобед.

Петър Петров, началник на отдел „Охранителна полиция“, информира присъстващите, че от тяхна страна е реагирано на 9 сигнала, засягащи Видин, Арчар, Кула и околовръстен път на Видин, най-вече в частта за регулиране на движението. Не са получени сигнали за извършени престъпления в резултат на липса на електричество на територията на областта.

По време на работното заседание, областният управител Иво Атанасов проведе телефонен разговор с Георги Антов – ръководител на оперативен център Видин към ЕРМ Запад, който представи информация, че към 18,00 часа без ток са единични абонати в град Кула, с. Цар Петрово, с. Бойница, с. Раброво, с. Раковица, с. Подгоре, с. Макреш. В тези населени места работата по отстраняване на авариите ще продължи и утре. 

По информация на Антов, в с. Ботево, с. Цар Симеоново и в с. Арчар се очаква възстановяване на ел. захранването до час-два, като в Арчар една улица, където има три паднали стълба, ел. захранването ще бъде възстановено утре. За 24 юли остава и работата по ел. захранването в с. Бориловец и с. Периловец, които към момента са и без вода. 

Антов докладва, че всички екипи на дружеството продължават да работят. Отстранени са голям брой аварии, които са се натрупали и от предходната буря в района. 

В края на работната среща Иво Атанасов обобщи, че компетентните институции навременно реагират на сигналите и приоритетно отстраняват повредите.

Областният управител информира присъстващите, че от страна на кмета на община Димово е обявено частично бедствено положение на територията на село Арчар вследствие на усложнената метеорологична обстановка на територията на община, изразяваща се в силен ураганен вятър и проливни валежи от дъжд. 

В телефонна връзка с кмета на община Кула, стана ясно, че към настоящия момент общинския щаб за защита при бедствия не е взел решение за обявяване на бедствено положение.

В заключение областният управител благодари на териториалните звена и ведомства за големия обем свършена работа и изрази увереност, че в рамките на утрешния ден аварийно-възстановителните дейности ще бъдат финализирани, при наличие на благоприятни метеорологични условия.