Третата парламентарна сила – БСП, се яви на консултации при президента Румен Радев.

„Консултациите с вашата група са важни, най-малко по две причини. Хилядите български граждани, които ви подкрепиха и на тези избори, свързват с вас надеждата си за по-социална, солидарна и справедлива България. И второ – вашият дългогодишен опит и традиции в парламентаризма са изключително важни за намиране на баланс”, заяви президентът.

И при срещата си с БСП той отбеляза, че предизвикателствата пред страната са значими и изискват съставяне по възможно най-бързия начин на отговорно и оперативно управление в лицето на един нов кабинет.

„Както заявих в речта си пред Народното събрание, този кабинет не може да бъде плод и на безпринципни коалиции. Те само могат да задълбочат кризата. Затова и тук виждам вашата роля, с вашата мъдрост да търсите онези пресечни точки на приоритети, на ясни цели, на отговорност, чрез активен диалог в 45-ото Народно събрание”, каза още държавният глава.

Радев отчете, че при динамичната и сложна, по думите му, обстановка не изключва, на базата на консултациите, хипотезата и за връчването на трети мандат.

Пред президента лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че от партията имат последователна политика, ясни и конкретни решения. Помагало им това, че през последните четири години са отстоявали политиките и имали опит.

„Нашата партия смята, че трябва да се състави стабилно правителство предвид тежката криза – икономическа, здравна и социална. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Смятаме, че този модел на управление трябва да бъде приключен и да се промени”, уточни тя.

Нинова отново заяви готовността си за подкрепа към „Има такъв народ”, ако бъдат потърсени за това.

Това обаче ще стане при следните условия:

„Да се предприемат спешни и важни стъпки за преодоляване на икономическата, здравната и социалната криза. Стъпки, ориентирани най-вече в помощ на хората, домакинствата и икономиката. На второ място – да се започне обективна и задълбочена ревизия на управлението на Борисов. На трето – бързи и конкретни стъпки по Плана за възстановяване и устойчивост и на четвърто – нови изборни правила, които да гарантират прозрачност и честност на изборите”, обяви Нинова.

Тя допълни, че от БСП са абсолютно готови по тези четири приоритета, защото работят по тях от четири години.