Пътят Мездра-Ботевград ще бъде готов до 2024 година. Това стана ясно от изказване на служебният министър на МРРБ на провелия се във вторник парламентарен контрол.

За скоростния път Видин – Ботевград, участъците с открито строителство на площадка по направление Видин -Ботевград са Видин-Макреш, Макреш – Бела и  Бела – Ружинци. Това са около 55 км. от общата дължина на трасето, което е 190 км. Строи се и в двата участъка от Мездра до Ботевград – 33 км.

Между Видин и Макреш има забавяне за учредяване на сервитути, предвид множеството инжинерни мрежи, казусът е решен, има разрешително за строеж и предстои възобновяване на дейностите на терен.

Участъкът Мездра – Ботевград се очаква да бъде готов завършен 2024г.

Участъкът Ружинци до Монтана с дължина 40 км. се изпълняват устройствени процедури, очаква се обезпечаване на трасето да е завършено до май 23 година и строителството да е започнало до средата на следващата година.

Не е ясно обаче, кога ще бъде завършен целия път от Видин до Ботевград. На определени участъци между Монтана и Видин все още не са завършени учредителните процедури, а между Враца и Монтана няма проектирано трасе.

Проблемът с проектирането на трасето, е че то минава в близост до складове с боеприпаси, което е недопустимо и в момента се прави нова разработка на трасето. Работи се активно за да бъде намерено ново трасе, но в този случай вероятно ще се наложи и нов ОВОС”, каза още министър Шишков.