Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието “специална военна операция в Донбас”, съобщи Дойче веле.

Агенция Укринформ предаде, че очевидци съобщават за серия от взривове в украински градове. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски въведе военно положение.

Няколко часа по-рано Зеленски се обърна към руските граждани да чуят Украйна и желанието й за мир преди да е станало късно. Той се е опитал да разговаря по телефона с Путин, но никой не е отговорил на обаждането му.

“Днес искам да се обърна към всички граждани на Русия. Не като президент. Обръщам се към руските граждани като гражданин на Украйна. Разделят ни над 2000 километра обща граница. Край нея днес има ваши войски, почти 200 хиляди войници, хиляди бойни машини. Вашето ръководство одобри навлизането им на територията на другата страна. И това може д застане начало на голяма война на Европейския континент.” — предупреди Зеленски.

След 5:00ч. сутринта започнаха да се появявят информациите за взривове.

Журналистът Андрей Цаплиенко съобщи в социалната мрежа Телеграм за обстрел с крилати и балистични ракети срещу стратегически обекти в Киев.

CNN съобщи, че експлозии са чути в Киев и Харков. По-късно в мрежата се появиха свидетелски разкази за взривове в Бердянск, Краматорск, Бориспол, Бровари, Гатно и други градове.

Депутатката от украинската Рада Ирина Геращенко написа във Фейсбук, че в столицата са чути три експлозии около 5:00 ч. сутринта.

Путин твърди, че решението за “военна операция” е взето, за да защити хората, които “в продължение на осем години са подложени на геноцид от страна на киевския режим”.

По-рано твърденията му за геноцид бяха опровергани както от Европейския съюз, така и от ООН. Политиците от демократичните страни уличиха руския президент в лъжа.

Германското външно министерство ги определи като абсурдни:

“С цялата яснота отхвърляме тези обвинения. Нищо не показва в Донбас да има или да е имало геноцид и това мнение се споделя от многобройни независими наблюдатели от ОССЕ и международни правозащитни организации.” – заявих от германското външно министерство.

Вчера германският външен министър Аналена Бербок директно уличи руския президент в лъжа.

“Ако човек преди седмица е казал едно, а днес обратното, това означава, че не е казал истината. Или, казано на немски, той лъже.” – заяви тя на пресконференция след срещата си своя френски колега Жан-Ив ле Дриан.

По думите на Бербок, руският президент е стъпкал Минските споразумения и сега “те не струват и колкото хартията на която са написани”.