Първокласничка от Враца взе престижно място в Международния конкурс за изобразително изкуство „Тъпан бие, хоро се вие“ („The music and dances of my people”) – Монтана, 2024.

Мила Ангелова е на 7 години и е възпитаничка на Начално училище „Иван Вазов“-Враца.

Тя е една от най-младите участници в конкурса тази година, който събра над 900 деца от страната и чужбина.

Със своите завидни умения в изобразителното изкуство Мила успя да впечатли журито и да се класира във втория етап от състезанието, където бяха отличени най-добрите 200 творби от страната и чужбина.

Международният конкурс за изобразително изкуство „Тъпан бие, хоро се вие” се организира от Община Монтана. Той е съпътстващо събитие на Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев”. Провежда се на всяка четна година. Всяко издание на конкурса има различен тематичен фокус, който се формулира от организаторите като подзаглавие към вече добилото известност заглавие “Тъпан бие, хоро се вие”.

Темата на творческото състезание през 2024 г. бе „Традиционните обичаи, обреди и ритуали на моя народ“.

Участници в конкурса са деца на възраст от 7 до 15 години.

Всеки един от участниците можеше да се представи с не повече от 3 творби, като нямаше ограничения относно техниката и жанра на творбите.

Оценяването се осъществяваше от 5-членно жури, определено от организатора.

Творбите на участниците, класирани на първите три места и на носителите на поощрителни награди се показват на изложба в експозиционна зала “Кутловица” на дружество на художниците “Тенец” – Монтана.