Граждани: Ние защитаваме нашата сигурност и здраве, и правото си да бъдем информирани.

С призиви Искаме чист въздух и вода за нашите деца“,  “Здраве за пари продавате, свестни хора уволнявате и Няма да ви се получи! Тук ще бъдем всеки ден!  граждани на Враца отново се събраха пред Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Хората изразиха за пореден ден притеснението си, че с отстраняването на експерта  Георги Караиванов институцията отново няма да работи в интерес на обществеността.

Директорът на Екоинспекцията излезе, за да разговаря с гражданите. На място дойде и инж. Караиванов, за да подпише лично документа за своето съкращаване.

Припомняме, че Караиванов бе в болничен и не получи заповедта за освобождаването си. Поради тази причина от ръководството на Инспекцията бяха изпратили документа по Еконт…

Разговор така и не се получи, заваляха само взаимни обвинения.

Стана ясно обаче, че сайта на РИОСВ – Враца не е актуален, като не се публикува и задължителната по Европейски регламент справка за състоянието на въздуха.

Потвърди се публично и информацията на “Зов нюз”, че по-голяма част от информацията, съхранявана на сървъра на Инспекцията, липсва след технически проблем.

Директорът на Инспекцията Николай Йорданов посочи като мотив за отстраняването от работа на Караиванов това, че той има само 3 извършени проверки от началото на годината.

В отговор експертът каза, че работещите в Инспекцията, които бяха събрали подписи за неговото уволнение, решават кой ще извършва проверките и назначават екипа.

Чрез писмо Караиванов е уведомил директора Николай Йорданов, че желае да присъства на всички проверки, свързани с неговата компетенция.

Като друг мотив беше посочена проверката в Метизи-Роман.

Гражданите заявиха на директора на Инспекцията, че не вярват на никой друг освен на уволнения експерт. Те казаха още веднъж, че са пред сградата, за да защитят здравето и правото на чист въздух, почви и води на своите деца. Хората поискаха  също бившият началник Христо Христов и определящите графика за проверки да слязат при тях, за да разговарят. Но това не се случи.

 

До консенсус така и не се стигна, заради това протестите ще продължат, но пред сградата на областната управа в града.

Утре в 10 ч. гражданите отново ще се съберат, за да демонстрират несъгласието си със съкращението на експерта и продължаването на работата на стария екип в Инспекцията.

В сряда ще бъде създаден и палатков лагер пред Областна администрация.