Днес – 8 май, се променя организацията на движение в участък от Дунав мост при Русе за извършването на аварийни ремонтни дейности на съоръжението. Не се налага пълно спиране на трафика, но от 8 ч. до 20 ч. всички автомобили ще преминават двупосочно поетапно в лентата за Гюргево, тъй като ще е ограничено движението в 20-метров участък в лентата за Русе. Трафикът ще се регулира от сигналисти.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи.

Програмата на АПИ предвижда основен ремонт на Дунав мост. От построяването на съоръжението досега такъв не е извършван. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Изработеният технически проект за ремонт на съоръжението предвижда цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка и др. За реализирането на основния ремонт има избран изпълнител и в края на декември м. г. бе подписан договор с ДЗЗД „Дунав мост“, след проведена открита процедура по ЗОП. Стойността му е 44 877 228,68 лв. с ДДС. В момента се процедира съгласуването на техническия проект, след което ще може да се пристъпи към издаване на разрешението за строеж. Едновременно с това с изпълнителя на строително-монтажните работи се обсъждат и разглеждат варианти за оптимизиране на строителния процес, с цел намаляване на затрудненията на преминаващите особено в активния туристически сезон, когато трафикът е най-интензивен както от транзитно тежкотоварно движение, така и от румънски туристи, пътуващи към Черноморските курорти. Изискването на Агенция „Пътна инфраструктура“ към изпълнителя е при започване на строително-монтажните дейности да не се спира движението по Дунав мост. Работният процес ще се извършва и организира така, че трафикът да преминава безопасно в едното платно. При изпълнението на обекта временната сигнализация ще се поставя преди участъка, в който ще се работи, и на разстояние, осигуряващо достатъчно време водачите на моторни превозни средства да се съобразят с пътните условия и да извършат предписаните маневри за безопасно преминаване.

Бъдещите ремонтни дейности на съоръжението бяха обсъдени на 23 април на работна среща в АПИ, в която участва председателят на УС на АПИ инж. Йордан Вълчев, кметът на Община Русе Пенчо Милков, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, началника на кабинета на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Кирил Габеров и експерти от МВР – „Пътна полиция“ и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“. В края на май е планирана нова среща.