Има данни за престъпление, извършено от предишно ръководство на АПИ.

Главна дирекция “Национална полиция” (ГДНП) изпраща в прокуратурата материали от проверка за тол системата, информира МВР.

Според разследващите има данни за престъпление, извършено от предишно ръководство на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Има съмнение за щета в особено големи размери на държавния бюджет.

Проверката е започнала през октомври миналата година по сигнал за нарушения от служители в Националното тол управление.

В хода на проверката е установено, че бивше ръководство на АПИ е сключило договор за проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства

Договорът е подписан на 23 декември 2020 г. и е за срок от 60 месеца в общ размер от 136 098 328,46 лв. с ДДС. За първите 24 месеца от влизането му в сила на консорциума, с който е подписан, е платена цена от 2 502 326,52 лв. с ДДС на месец. Месечната цена на услугите от началото на 25-я месец до изтичане на срока на договора (до 60-ия месец) е в размер на 2 112 291,44 лв. с ДДС – основание за предполагаема от разследващите предпоставка за нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет.