Под вещото ръководство на дългогодишния кмет Тодор Алексиев, Община Хайредин реализира важни инфраструктурни и социални проекти на територията на общината в последните 12 години.

Екипът на Тодор Алексиев работи усърдно и в изминалия мандат, и в резултат осигури финансиране за редица важни проекти, които предстои да бъдат реализирани на територията на цялата община.

Заложено е цялостно реновиране на старческия дом в Хайредин – един мащабен проект за 8 557 033.58 милиона лева, който ще превърне амортизираната сграда в бъдещ модерен и приветлив дом за старите хора на Хайредин, които го обитават.

Предстои да бъде реализиран и голям инфраструктурен проект – за водопонизителна система, която ще отводни подпочвената вода от мазите на хората при дъждове и повишение на подпочвените води. Този инфраструктурен проект също е за около 7 милиона лева.

Един от бъдещите проекти, с които общината се гордее, е новата административна сграда на общината –  тя ще се помещава в бившата сграда на АПК Хайредин, която е собственост на общината, и ще има изцяло обновен вид. Финансирането по този проект е осигурено от Национален план за възстановяване и устойчивост и е на стойност 1 999 200 лв.

Детска градина “Славейче” в с. Михайлово също ще бъде изцяло обновена, за да могат децата и родителите от селото да се радват на уют и комфорт. Проектът е подкрепен от Национален план за възстановяване и устойчивост и е на стойност 999 973.07 лв.

Предстои и реконструкция и рехабилитация на част от уличната мрежа на община Хайредин. Финансирането идва от  Програма за развитие на селските райони и е на стойност 1 955 427.65 лв.

Предстои да бъде реализиран проект “Обичам природата и аз участвам” в ДГ “Славейче” в с.Манастирище, финансирана по  ПУДООС на стойност 7 500.00 лв. 

Ще бъде създадена и детска площадка в с. Хайредин по проект “Обичам природата и аз участвам” , финансирана по ПУДООС на стойност 15 000.00 лв.

 За три управленски мандата, под ръководството на Тодор Алексиев и неговия екип,

една от най-малките общини в Северозапада – Хайредин, придоби напълно нов облик. Промените към по-добро сe виждат навсякъде.

Нито едно от населените места в общината не остана пренебрегнато и встрани от стремежа на местната управа да изгради една по-благоприятна среда за живот на жителите.

Докато преди 12 години община Хайредин бе почти непроходима и изолирана от останалата част на страната, то сега пътищата са ремонтирани и проходими.

Не е пренебрегната и градската среда като са реализирани редица сериозни инфраструктурни проекти.

Във всички населени места на общината бяха изградени редица социални и обществено значими придобивки за местното население.

Благодарение на работата и настойчивостта на кмета Тодор Алексиев, продължава ремонтът на улици в населените места от общината.

През годините управление на Тодор Алексиев и неговия екип, централният площад в административния център на общината – Хайредин бе напълно реновиран. Изцяло бяха сменени старите и изпочупени плочки. На мястото бяха направени цветни алеи, поставено бе денонощно осветление, както и система за поливане. По главната улица на селото бяха поставени нови пейки и кошчета по проект.

хайредин

С  ентусиазъм от по-младите жители на Хайредин бе посрещнат завършилият проект за изграждане на многофункционална спортна площадка. Спортното съоръжение е в експлоатация. На мястото може да се играе футбол, волейбол, бадминтон и баскетбол. Теренът има нощно осветление.

Напълно ремонтиран бе и покривът на ОДЗ „Славейче” в селото. Освежени бяха и помещенията.

От 2011 г. се възроди традицията на състезанията по конен спорт, така за един ден Хайредин се превръща в столица на конния спорт и събира класни отбори и състезатели от цялата страна. Футболът също се възроди – четири футболни отбора функционират на територията на общината.

хайредин конни състезания

С ограничения си бюджет Община Хайредин успя да се справи с разбитите улици във всички населени места на общината, като след закупуването на грейдер улиците бяха подравнени и засипани, и хората могат да се придвижват нормално.

Отделени бяха средства за ремонт на сграден фонд на всички институции.

Беше направен ремонт на защитеното жилище, на детските градини, освежени са и филиалите на детските градини по селата, подпомогнати са пенсионерските клубове със закупуване на отоплителни уреди.

хайредин

Читалищната дейност също се развива с помощта на общината. Самодейците са подпомагани и от дарения от частни фирми, бизнесмени и общински съветници.

Селата в малката община вече придобиват европейски вид.

Непроходими пътища с огромни дупки и без асфалт вече не съществуват в с. Ботево. Пътищата са изцяло ремонтирани с изграждането на отсечката Хайредин – Ботево – Липница.

По главните улици са засадени цветни алеи. Създаден бе и пенсионерски клуб „Веселие”, където възрастните хора да се събират и отбелязват своите празници.

Беше изпълнен и проектът за ремонт на пътя Ботево – Бързина, който доскоро също бе в изключително лошо състояние. Изгради се и параклис.

В съседното село Рогозен бе реализиран мащабен проект, благодарение на който беше ремонтиран основният общински път – Рогозен – Сираково,

изграден бе модерен Посетителски център, свързан с Рогозенското съкровище, създадени цветни алеи и положени нови тротоарни плочки по протежение на главната улица.

Под управлението на Тодор Алексиев като общински кмет село Манастирище се превърна в едно от малкото населени места в областта с ремонтирани улици.

В селото беше изградена и нова спортна площадка. С общински средства за местната детска градина бе закупена камина и бе направен освежителен ремонт на помещенията, обзавеждането и на съоръженията в двора на детската градина.

В Михайлово бе реализиран първият етап от мащабен проект за изграждане на водопровод на селото. През следващия мандат ще  стартира вторият етап от изграждане на водопроводната мрежа.

Бяха построени три детски площадки, които се превърнаха в любимо място за игра дори и на децата от съседните села.

В с. Михайлово също бе създаден и клуб на пенсионера.

Социалният патронаж в селото е в очакване на цялостен ремонт, като на този етап е подменено оборудването с нови печки, абсорбатори и дограма.

Предстои за училището на село Михайлово да бъде изградена съвременна спортна площадка. В учебното заведение няма физкултурен салон, а то се развива добре и приема деца и от съседни населени места.

Футболните стадиони в Михайлово, Хайредин и Рогозен са ремонтирани, за да могат местните отбори да приемат гости, а многобройните им фенове да ги подкрепят.

В Хайредин се построи цяла нова сграда, включваща съблекални, три бани, обзаведени с бойлери, за да може футболният стадион да отговаря на всички изисквания. Изградена е и предпазна дига на стадиона, която да пази терена от наводнения.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!