Волтова дъга, преминала през тялото на мъжа, който беше открит мъртъв в подстанцията в района на ЧЛК, е катеоричната причина за неговата смърт.

Припомняме, че трагичният инцидент стана в следобедните часове на 1 ноември.

По случая има образувано досъдебно производство и работата по него продължава.

То е по член на наказателния кодекс за убийство по професионална непредпазливост, уточняват от прокуратурата във Враца.

Досъдебното производство е по член на наказателния кодекс за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност.

Предвиденото наказание е лишаване от свобода от една до шест години.

Според източници бившият дългогодишен енергетик на ЧЛК, е бил назначен като електричар в търговски обект на местна строителна фирма.

В трафопоста на фаталния първи ноември Пейчев влиза със свой колега от ЧЛК за да отчитат електромери. Впоследствие остава сам да довърши работата, за която не се изисква наряд.

По наредба не е било задължително и да бъде съпровождан. След това в района спира елзахранването и започва търсене на причината за случилото се. Установяват, че вратата на подстанцията е заключена отвътре. Звънят по телефона на 63- годишният мъж и чуват звука отвътре.

При влизането в подстанцията Пейчев е открит мъртъв, стъпил върху две шини на фази. Близки на мъжа са категорични, че не става въпрос за самоубийство.

По случая работи и Инспекцията по труда. Още текат процедури за легитимност на договора и изпълнението на условията по него.

Пламен Пейчев е имал право да влезе в съоръжението.

Притежавал е удостоверение за квалификация по електробезопасност – 5 група, чийто срок на валидност изтича утре. Мъжът е бивш дългогодишен енергетик на ЧЛК и е бил запознат много добре със схемата на разпределителните табла.