Продължва гасенето на пламналото Монтанско сметище за строителни отпадъци и гуми. Днес трябва да стане ясно дали има замърсяване на въздуха, вследствие на възникналия пожар.

Повече от 12 часа след избухването на пламъците работата специализираните екипи на терен продължава.

Припомняме, че черен дим и силна остра миризма обхванаха част от Монтана и близките села в следобедните часове във вторник. Пожарът, избухнал близо до депото за битови отпадъци, вече е локализиран.

Тонове пясък бяха изсипани късно снощи, за да се спрат пламъците. Над 20 пожарни автомобила, огнеборци, служители на общината и доброволци се включиха в гасенето. Няма информация за пострадали хора.

„Към момента ситуацията е овладяна. Има отделни тлеещи огнища, които продължаваме да ги засипваме с инертни материали”, каза в ефира на „Здравей, България” гл. инспектор Ивайло Цветанов. Регионалното сметище, в което се извозва боклукът на Монтана и на съседните общини, е на няколко километра от града

Милена Николова от РИОСВ-Монтана обяснихи, че в центъра на областния град е поставена мобилна измервателна станция за качеството на въздуха. Първите резултати се очакват днес преди обяд.

„Това е площадка за временно съхранение на строителни материали от бита и фирмите на община Монтана”, заяви Диман Георгиев, зам.-кмет на община Монтана. Той подчерта, че площадката съществува от 15 години.